Středočeský úsek dálnice D3 se začne stavět asi až v roce 2025

6. listopad 2015

Dokončení středočeského úseku dálnice D3 komplikuje plány obcím, přes jejichž katastry má vést. Stát už vytyčil ve Středočeském kraji silniční koridor a obce teď musí uvolnit i pozemky, se kterými původně měly jiné záměry.

„Nás už to začíná unavovat. 40 let se řeší dálnice a nikam se nedospělo, jen se koridor posunuje od Neveklova k Benešovu. A v poslední variantě jsou Chrášťany obkroužené dálnicí ze tří stran,“ říká starosta Chrášťan Pavel Hruška (nezávislý). Podle jeho slov se plánovaná trasa dálnice bude týkat například pozemků u Černíkovic. „Bude otázkou, za jaké ceny se to bude vykupovat. Většina lidí by se přikláněla k tomu, aby se pozemky mohly směnit,“ dodal starosta Hruška s tím, že on sám nic proti dálnici nemá.

V nedalekém Petrově ale obec plánovala využít volné pozemky ke stavbě domů. „Patří nám osada Bohuliby, kde měly být podle územního plánu rodinné domy. Kvůli stavbě dálnice nám bylo doporučeno, abychom stavby domků nepovolovali, protože tam bude hluk,“ upřesňuje nezávislá starosta Petrova Dana Wolfová.

D3

Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale k zahájení stavby chybí ještě spousta dokumentů. „Předpokládané podání žádosti o územní rozhodnutí je v dubnu roku 2017,“vysvětluje mluvčí ŘSD. Do té doby by měla probíhat projektová činnost, výkup pozemků a stavební povolení. Začít stavět by se ve středních Čechách mělo až v letech 2025 nebo 2030.

autor: duch
Spustit audio