Středočeští hasiči pomáhali s odčerpáním vody i odklízením stromů

15. říjen 2020

Středočeští hasiči ve středu v souvislosti s vytrvalým deštěm pomáhali s odčerpáním vody i odklízením stromů. Od půlnoci do středečního večera šlo o desítky zásahů. Ve Vrdech na Kutnohorsku postavili preventivně hráz z pytlů s pískem, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

V celé zemi evidují hasiči k dnešní 19. hodině 1232 výjezdů v souvislosti se silným deštěm, uvedla jejich mluvčí Nicole Studená. Nejpostiženější okresy ve Středočeském kraji byly hlavně v jeho východní části, tedy Benešovsko, Kutnohorsko a Kolínsko.

K odstranění padlých stromů a větví vyjížděli hasiči ve čtyřech desítkách případů, odčerpávání vody zajišťovali přibližně na deseti místech, například v Kostelci nad Černými Lesy u Prahy. "Nebylo to u nás nikterak dramatické," zhodnotil mluvčí situaci ve středních Čechách.

Vrdy protéká říčka Doubrava, která dnes jako jediná ze středočeských toků podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu vystoupala na první stupeň povodňové aktivity.

Popadané stromy ve Středočeském kraji. Fotografie z Bratonic na Kladensku, kde se obrovský pařez skutálel ze svahu na cestu. Nikdo nebyl zraněn.

Noční déšť rozvodnil řeky na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Třetí, nejvyšší povodňový stupeň, tedy ohrožení, platil ve středu odpoledne na 17 místech, večer na 22.

Spustit audio