Středočeští hygienici doporučují, aby návštěvy přicházely do domovů pro seniory a nemocnic pouze v respirátorech. V příbramské nemocnici už jsou respirátory povinné

12. červenec 2022 13:45

Počty nakažených covid-19 jsou ve středních Čechách, hned po Praze, druhé nejvyšší. Hygienici proto doporučují nosit respirátory nebo nanoroušky v domovech pro seniory a na lůžkových odděleních nemocnic. Od úterý 12. 7. jsou už povinné respirátory pro návštěvy v Oblastní nemocnici Příbram.

Lidé by respirátory měli mít nasazené po celou dobu návštěvy. Navíc pokud na sobě pociťují jakékoli známky infekčního onemocnění, mají s návštěvou počkat, jak vysvětluje mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová:

"Pokud se lidé vracejí z dovolené a využili hromadné dopravní prostředky, doporučujeme, aby s návštěvou klientů těchto zařízení nebo pacientů tak minimálně tři až pět dní počkali. Je to absolutní minimum, co mohou udělat pro ochranu svých blízkých, kteří patří do citlivé skupiny obyvatel."

Hygienici upozorňují, že jde o preventivní opatření, aby později nemuseli přistoupit například k úplnému zákazu návštěv v těchto zařízeních.

Ve středních Čechách přibylo za pondělí 11. 7. 346 nakažených, pro srovnání minulé pondělí to bylo 197. Ještě hůř je na tom Praha, kde mělo včera pozitivní test 483 lidí, což je nejvíce od 25. dubna.

Už v pátek doporučili pražský magistrát i Hygienická stanice hlavního města nosit respirátory v domovech pro seniory. Upozornili také, že lidé s projevy respiračního onemocnění by měli být na návštěvu do nemocnic a domovů pro seniory vpuštěni jen s antigenním anebo s PCR testem. Lidé s respiračními projevy by měli respirátor nosit i v městské hromadné dopravě, v obchodech, zkrátka v místech s větší koncentrací lidí.

"Seniorům a chronicky nemocným také dále doporučujeme, aby v případě pohybu a pobytu mimo domov či na vycházce mimo své pobytové zařízení nosili v uzavřených prostorech, zejména v MHD, v obchodech, v provozovnách služeb apod. respirátor či nanoroušku a samozřejmě, aby také včas podstoupili očkování či aplikaci posilující dávky chránící proti závažnému průběhu onemocnění covid-19," uvádí mluvčí krajských hygieniků.

Příbramská nemocnice od 12. 7. už dokonce zavedla povinnost nosit respirátor. Lidé ho musí mít nasazený po celou dobu návštěvy.

autoři: Tomáš Maleček , JMys
Spustit audio