Středočeští záchranáři mají nové stanoviště v Kostelci nad Černými lesy. Další v kraji budou následovat

22. prosinec 2021

Záchranáři z Kostelce nad Černými lesy se přestěhovali z nevyhovujících a provizorních prostor do úplně nového výjezdového stanoviště. Je na kraji města a slavnostně ho otevřeli právě dnes.

Čtěte také

Na místě byla i reportérka Kristýna Vašíčková, kterou nové stanoviště překvapilo: „Čekala jsem velkou budovu, možná takový menší areál. A vlastně mě překvapilo, jak skromná stanice je. Sestává se z osmi kontejnerových buněk, má jedno patro s kancelářemi, dole je zázemí a garáž pro sanitku. Záchranáři tu budou sloužit ve směnách po dvou lidech, řidič-záchranář a záchranář.“

Příjemnější prostředí tu budou mít záchranáři hlavně v létě, protože je stavba klimatizovaná. Posádky odsud budou pokrývat nejen Kostelec a přilehlé obce, ale můžou taky zastoupit svoje kolegy, to znamená, že když třeba v oblasti Říčan nebo Kolína bude sanitka chybět, vyjedou tam právě záchranáři z Kostelce.

K jakým případům se tu dostávají nejčastěji popisuje záchranář Daniel Kubák: „Bývají to dušnosti, občas nějaké kardiální selhání, samozřejmě dopravní nehody. Většinou na téhle straně nebývají ty dopravní nehody tak vážné, ale to samozřejmě nevylučuje, že se tu něco takového nemůže stát. Vzrůstá počet výjezdů přes léto, protože tady je spousta chatařů a tak dále. Stává se nám naprosto běžně, že ráno vlezeme do sanitky a vůbec nejsme na základně, vracíme se večer.“

Kraj má v plánu vybudování nebo rekonstrukci i dalších výjezdových stanovišť. Začíná se budovat v Jesenici u Rakovníka, dostupnost a dojezdové doby záchranky se tak zlepší v nejzápadnějším cípu středních Čech. Do stanoviště se přesune posádka z okresního města a příští rok by se mělo otevřít. Kraj podle radního Pavla Pavlíka z ODS chystá v nejbližší době ještě tři další projekty: je to stanoviště v Benešově, v Říčanech a v Brandýse nad Labem.

autor: Kristýna Vašíčková
Spustit audio