Středočeští záchranáři mají nově svůj vlastní tým takzvaných urgentních specialistů

1. duben 2022 16:00

Specializovaný tým záchranářů s rozšířenými kompetencemi bude nově fungovat jako součást ZZS Středočeského kraje. U některých vážnějších případů tak zvládnou ošetřit pacienta, aniž by s nimi na místo přijížděl lékař.

Mezi středočeskými záchranáři od 1. dubna 2022 fungují takzvaní urgentní specialisté. To je zjednodušeně řečeno něco mezi záchranářem a lékařem. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Kristýna Vašíčková:

V čem je výhoda týmu urgentních specialistů?

Hlavní jejich výhoda je, že mají větší kompetence než jejich "běžní" kolegové. Takže když vyjíždějí k pacientovi, mohou mu už rovnou podat určité léky, mohou pacienta resuscitovat pomocí přístrojů. Jak nám popsal Pavel Horáček, jeden z urgentních záchranářů, dosud to fungovalo tak, že pokud jste volali na záchranku během covidu například kvůli dušnosti, dispečer vyhodnotil, že je na místo nutné přivolat rovnou i lékaře a záchranáři na něj museli čekat.

Specializovaný tým středočeských záchranářů představila hejtmanka Petra Pecková

Dalšími vyškolenými urgentními specialisty si záchranáři pomohou v celorepublikovém trendu, kdy lékařů v přednemocniční péči ubývá. Vůbec první takové týmy začaly před několika lety fungovat v Praze a podle ředitele tamních záchranářů Petra Koloucha je to i určitá motivace a prevence před vyhořením.

Jak mohou záchranáři dosáhnout titulu urgentního specialisty?

Musejí absolvovat specializační kurz a atestační zkoušku. U středočeské záchranky musí mít před tímtak například minimálně tři roky praxi a být zaměstnaní na plný úvazek. Samotné studium pak trvá tři roky a zahrnuje 560 hodin teorie a praxe.

Kolik takových lidí středočeská záchranka má? A bude to stačit?

Zatím je urgentních specialistů pět, postupně se ale budou jejich řady zřejmě rozšiřovat. Do vzdělávacího programu je zapojených nebo se chystá zapojit dalších 16 lidí. Zároveň záchranka podle jejího ředitele Pavla Rusého usiluje o získání akreditace na celý vzdělávací proces, zatím má jen jednu část. Urgentní specialisty by si potom mohla vychovávat sama a rozšiřovat tak stanoviště, na kterých budou sloužit. Další by prý mohla přibýt už v příštím roce.

autoři: Kristýna Vašíčková , JMys
Spustit audio