Středověké opevnění města Tachova na západě Čech dodnes budí respekt. Jeho součástí bylo 26 bašt

4. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Jen na málo místech naší republiky se dodnes dochovaly středověké městské hradby. Pyšnit se jimi může například město Tachov na západě Čech. Prstencové opevnění město chránilo od poloviny 14. století. Kromě mohutných kamenných hradeb ho tvořilo téměř třicet obranných bašt.

Důmyslné kamenné opevnění bránilo město Tachov až do poloviny 15. století. Všem možným nájezdům a dobyvatelům tedy odolávalo sto let. Teprve roku 1427 se jednu ze tří městských bran podařilo dobýt husitům.

Od té doby se uličce, ve které se tehdy strhla bitka, říká Krvavá. Tento název jí zůstal oficiálně dodnes. Městské brány se nedochovaly, v jejich místech vedou silnice. To ale vůbec nevadí, protože celé impozantní dílo je nádherně patrné i dnes. Z celkem šestadvaceti obranných bašt se jich dochovalo jedenadvacet.

Některé si dokonce zájemci mohou prohlédnout a projít jejich útroby. Dřevěné schody je zavedou do výšky 11 až 15 metrů nad zemí. Obranné zdi jsou asi metr a půl silné. Ve 14. století bylo díky nim město Tachov skutečně nedobytnou pevností.

Proč tolik obranných věží?

Jednotlivé bašty nebyly totiž, jak se v minulosti někteří historici mylně domnívali, mezi sebou propojené. Každá bašta fungovala samostatně. Mělo to své praktické opodstatnění. Kdokoliv z dobyvatelů by se dostal na jednu z bašt, nemohl by dobýt baštu další.

Tachované jsou na své městské hradby, které jsou dnes kulturní památkou, náležitě pyšní. Lidé hradby opravovali v 19. století, poslední úpravy proběhly v osmdesátých letech minulého století.

Jak prozradil kastelán tachovského zámku a průvodce po městských hradbách Pavel Voltr, dřevěné zastřešení na některých baštách není původní. Ve středověku tvořila střechu bašt kamenná deska. Dřevěná střecha by byla velice nepraktická. Kdokoliv z dobyvatelů by ji mohl snadno zapálit.

Opevnění města Tachova je veřejnosti přístupné celoročně. Návštěvu je nejlepší domluvit si přímo na zámku Tachov. I ten samozřejmě stojí za návštěvu, stejně jako nedaleká historická jízdárna Světce.

autor: Pavel Halla
Spustit audio