Studánka Rozárka ve Zbečně na Křivoklátsku nikdy nevysychá. Přitom pouze kape ze skály

11. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Vody je poslední dobou málo, a tak o to víc potěší, když se podaří zachránit studánku, která je zdrojem pitné vody i v extrémně suchém počasí. A právě to se podařilo ve Zbečně na Křivoklátsku ve Středočeském kraji. V srpnu tohoto roku tam proběhla obnova historické studánky Rozárky, o které je záznam v místní kronice už z roku 1909.

Studánka Rozárka leží na levém břehu řeky Berounky na samotném konci městské zástavby. V posledních letech k ní vůbec nebyl možný přístup a voda byla znečištěná. Díky své unikátnosti se ale dočkala mohutné podpory v hlasování soutěže „Živé studánky“. Získala druhé místo ve své kategorii a ze všech 18 přihlášených studánek skončila na třetím místě. Nový majitel pozemku, pan Roman Čížek, proto zinicioval její rekonstrukci a nadchnul i mnoho místních lidí, kteří mu pomohli.

Rozárka se nachází v jeskyni pod vysokou skálou. Pramen ani odtok vody tu ale nenajdete. Jeskyně má na délku přibližně dva metry a na výšku asi metr. Voda kape na mnoha místech ze stropu jeskyně do jezírka. A odtok nemá, protože se pomalu vsakuje do půdy. Udržuje si stále stejnou hladinu i stejnou teplotu a je neuvěřitelné, že dostatek vody měla i v letošním velmi suchém létě. Chladné vlhké mikroklima je totiž v jeskyni stejné za jakéhokoli počasí.

Voda je pitná, ale studánka je díky svému charakteru velice citlivá na znečištění. Bylo proto nutné studánku důkladně vyčistit a vybudovat nad ní stříšku, která má bránit ve znečistění vlivem počasí.

Při obnově studánky bylo nutné vyčistit nejen samotnou studánku, ale i její nejbližší okolí, a také vybudovat novou přístupovou cestu. To byl největší problém, protože přístup ke studánce byl zanesený naplaveným materiálem od řeky Berounky. Problémem byly i okolní skály, ze kterých hrozilo padání kamenů.

Při čištění břehu a podloží skal byly dokonce objeveny dva nové menší prameny, které jsou teď upraveny jako pítka pro ptáky. Díky pomoci místních řemeslníků je na cestě před studánkou nová lavička z kmene stromu a s výhledem na řeku Berounku. Zručný kameník zase šikovně opravil a zabezpečil skálu kolem studánky. Na první pohled tak vůbec nerozeznáte, že zeď je místy nastavená přidanými kameny, které dokonce vytváří výklenek na umístění hrníčků a lahví.

Díky dřevěné konstrukci zastřešení připomíná studánka z dálky přírodní kapličku. Na skálu byl navíc umístěn krásný dřevěný kříž, který vyrobil místní řezbář. Studánka byla nakonec po rekonstrukci znovu vysvěcena místním farářem a opět nese jméno své patronky, svaté Rozálie.

A svým způsobem to kaplička skutečně je. Je krásným koutem přírody, který se podařilo společnými silami zachovat a vrátit mu jeho původní kouzlo. Odměnou je kvalitní pitná voda, které je tolik, že ji neohrozí ani mimořádná sucha.

Spustit audio