Student hořovického gymnázia Mikuláš Kološ stojí za úspěchem veřejné sbírky

22. únor 2021, aktualizováno

Před deseti lety pro naši rozhlasovou stanici natáčel v hořovické základní škole. Ptal se svých spolužáků prvňáků, jaké bylo vysvědčení a jak se těší do dalšího ročníku. Do natáčení ho „namočil“ táta, rozhlasový redaktor Petr. V následujících letech se ale Mikuláš Kološ vydal jiným směrem.

„Třikrát týdně jsem chodil na klavír, na sborový zpěv, na sólový zpěv, jezdil jsem na soutěže.“ Na pěvecké soutěži Solasido zvítězil a jako cenu obdržel malou kameru. S kamarádem začali točit krátké filmy, rodinu, výlety, točil videa na youtube.

Na letním filmovém táboře Kina Aero se spolutáborníky vytvořili povedený film nazvaný Parmezán, na gymnáziu v rámci volnočasových aktivit točil se spolužáky film Trafka. V soutěži krátkých filmů zaměřených na závislosti uspěli a pro školu získali finanční odměnu. Filmu by se Mikuláš chtěl věnovat i po maturitě, ideálně studiem střihu na FAMU.

Sedmnáctiletý student Gymnázia Václava Hraběte v Hořovicích stojí ovšem také za úspěchem veřejné sbírky PomůžuAnežce.cz. Mikuláš Kološ natočil a sestříhal videa, která viděly statisíce diváků. Jeho kamarád Josef Čerpl zase naprogramoval web.

Mikulášově tetě, Anežce Táborské, lékaři už v roce 2012 diagnostikovali roztroušenou sklerózou. Měla mírný průběh. Po porodu syna v roce 2019 se ale Anežčina nemoc začala prudce zhoršovat. „Navzdory opakovaným žádostem ze strany lékařů pojišťovna léčbu stále zamítala, tak jsme to s tátou vzali do vlastních rukou.“

Josef Čerpl a Mikuláš Kološ stojí za úspěchem veřejné sbírky

S nulovými zkušenostmi se pustili do práce na projektu sbírkového webu, který měl mladé mamince pomoci. „Celý proces nám trval asi 6 měsíců, vymýšlení, psaní scénářů, natáčení videí, postprodukce...“

Videa na facebooku pak vidělo na 400 000 lidí, jejich stránku navštívil milion lidí. Na lék pro Anežku potřebovali vybrat asi 1 250 000 Kč. A to se jim povedlo za 8 hodin od spuštění sbírky! Do jejího uzavření se podařilo vybrat celkem 8 milionů korun.

Sbírka vzbudila obrovský zájem, přispělo 9 tisíc lidí. Petrovi s Mikulášem se ozývali další a další lidé, že mají podobný příběh, zkušenost. Proto se Kološovi rozhodli založit nadační fond nazvaný Pomůžu. „Doufám, že skutečně pomůže co nejvíce lidem,“ dodává Mikuláš Kološ.

Spustit audio

Související