Studenti si vyzkoušeli práci zastupitelů. Turisté mají podle nich trable s jízdními řády

4. listopad 2015

Kutnohorští maturanti z gymnázia Jiřího Ortena nahlédli pod pokličku místní politiky. Na vlastní kůži si vyzkoušeli, jaké to je být městským zastupitelem.

Vědomosti ze školních společensko-vědních předmětů si vyzkoušeli v praxi kutnohorští gymnazisté, když se na chvíli stali komunálními politiky. Za přispění opravdových zastupitelů a radních debatovali ve třech skupinách - každá z nich přitom představovala jiné fiktivní politické uskupení.

Ještě před zasedáním si museli připravit podklady pro jednání, otázky na ostatní zastupitele i dostatek argumentů pro případnou diskuzi. Témata se často točila kolem cestovního ruchu, ke kterému má Kutná Hora velmi blízko, úprava podchodů a pomoc turistům při vyhledávání autobusových spojení.

„Je fajn, že se dozvíme, jak to celé funguje. Musím říct, že jsem byla hodně naivní, že všechno jde snadno, ale tady jsem zjistila, že to tak jednoduché není,″ popsala pocity Kristýna Zinková.

Jednání studentů v rolích zastupitelů je vyvrcholením vzdělávacího projektu, který připravuje nezisková organizace Agora Central Europe.

Postřehy mladých lidí si do zasedací síně přišli poslechnout i někteří opravdoví zastupitelé a radní. Třeba Václav Veselý zvolený za Kutnohorskou změnu se po setkání s maturanty chce zaměřit na problémy kolem infocentra na vlakovém nádraží. „Narazili jsme na problém, že než si turista v informačním středisku zjistí všechny dopravní spoje, které potřebuje, tak mu mnohé ujedou. Takže se chceme zaměřit na to, aby se dostali do centra dříve ,″ dodává kutnohorský zastupitelstva.

autor: Michal Trnka
Spustit audio