Studenti slánského gymnázia připravují pokusy pro Zázraky přírody. Nebojí se explozí a milují kapalný dusík

27. září 2019 10:35

Gymnázium ve Slaném spolupracuje s Českou televizí na seriálu Zázraky přírody. Děti z kroužku Laborky pomáhají s natáčením pokusů už 10 let. Nadšení vědci v podzemí školy tráví večery i víkendy.

K laboratořím v suterénu gymnázia vede dlouhá chodba plná přístrojů a nádob na kapalný dusík. „ Tady se děje vlastně úplně všechno. Tady se kroužek Laborky schází každý pátek pravidelně, jinak nepravidelně poslední dobou každý den. Připravujeme se totiž na Noc vědců,“ rozhlíží se vedoucí centra Laborky Martin Šturm po svém království.

Vedoucí centra Laborky Martin Šturm ukazuje fotogalerii televizního pořadu Zázraky přírody. Studenti už pro tento pořad připravili více než 380 pokusů

Tvůrci televizního pořadu Zázraky přírody se školou ve Slaném spolupracují už deset let. Studenti pomáhali s přípravou více než 70 dílů. „Prakticky všechny menší pokusy, které tam jsou, tak připravujeme my,“ ředitel gymnázia Milan Dundr neskrývá nadšení. Na policích v laboratořích najdeme řady krabic a pytlů, které ukrývají pozůstatky z pokusů připravených pro televizi. Například v pytlích s bílým práškem je hmota, které se říká guarová guma. Právě tento materiál studenti využili na pokus pro Zázraky přírody, kde se plavalo v sirupu.

O velké přestávce se v Laborkách sešlo několik studentů. Nejvíce je prý baví explozivní pokusy, tedy ty, kde něco bouchá. K radosti jim ale stačí i jednoduchý pokus s mikrovlnou troubou a CD diskem. „Doma to ale raději nezkoušejte,“ varuje Jirka ze třetího ročníku. Oblíbené jsou také experimenty s tekutým dusíkem nebo vzduchovým dělem.

„Měli jsme nedávno výročí, kdy jsme se sešli se štábem České televize. Máme za sebou 380 pokusů, které jsme dělali,“ říká vedoucí centra Laborky Martin Šturm. „Studenti tady občas zůstávají velmi dlouho. Někdy tu jsou v pátek skoro do večera a někdy tu i přespávají. Takže mně se splnil sen ředitele školy. Já vyháním studenty, aby už šli domů,“ usmívá se ředitel Milan Dundr.

Gymnázium Václava Beneše Třebízského ve Slaném podporuje mladé vědce

Nadšení badatelé ze slánského gymnázia se právě připravují na akci Noc vědců, která bude už tento pátek 27. září 2019 od 18:00 hodin. Návštěvníky čeká zajímavý program. Podrobnosti k této akci najdete na www.noc-vedcu.cz.

Spustit audio