Studenti zahradnických škol z celého Česka vybudovali v Bystřici u Benešova nový park. Měli na to 3 dny

24. září 2020

Pouhé tři dny měli studenti zahradnických škol z celé republiky na úpravy prostor před kostelem v Bystřici u Benešova. Úkol byl součástí soutěže Lipová ratolest, která má tradici od roku 2008 a učni za tu dobu vybudovali nové parky i zahrady na různých místech naší země. Před kostelem svatých Šimona a Judy v Bystřici měl každý tým přidělenou určitou část. 

Impulsem pro vznik parku byla tradiční soutěž mladých zahradníků Lipová ratolest, kterou pořádá profesní sdružení Svaz zakládání a údržby zeleně. S městem Bystřice uzavřel smlouvu o spolupořádání soutěže, která se původně měla konat již v dubnu. Uzavření škol ale tyto plány zhatilo a soutěž byla přesunuta na září.

Studenti většinou středních zahradnických škol z celé republiky měli za úkol vysadit rostliny, vydláždit plochy pod lavičkami a položit kobercový trávník. „Prostor budoucího parku nebyl v posledních letech téměř využívaný, zčásti byl pronajatý a oplocený. Velikou plochu zabíraly vzrostlé túje, zbytek tvořil občas sekaný travní porost. Kvůli tomu působil prostor malým a nevýrazným dojmem, ačkoli je na velmi atraktivním místě v těsné blízkosti centra a historického kostela,“ charakterizoval výchozí stav autor projektu parku Vít Dvořák.

Soutěž mladých zahradníků v Bystřici u Benešova

Moderní park s posezením

Proto vedení města rozhodlo, aby zde vznikl nový klidový park, který bude prvním parkem v Bystřici a jejím okolí, kde se uplatní soudobé moderní přístupy zahradní a krajinářské tvorby. Moderností se rozumí využití nových technologií, použití kvalitních materiálu a prvků drobné architektury, a především výsadba rozmanitého sortimentu rostlin vhodných do této lokality. Vznikne tak místo s rozmanitou flórou i faunou a park i díky městskému mobiliáři začne plnit všechny své funkce.

Park bude pohodlně průchozí po nově vzniklých cestách, které budou lemovat trvalkové záhony. Své místo najdou i stromy a keře. Posezení umožní moderní odpočinkové lavičky v žulové dlažbě. Z informačních tabulí se návštěvníci dozví o historii místa i o vzniku parku. Cyklistům poslouží stojany na kola, samozřejmostí jsou i nově instalované odpadkové koše. Bezpečí návštěvníků bude hlídat kamerový systém i veřejné osvětlení. Dominantou parku bude plastika připomínající odkaz původní historické budovy školy v Bystřici, která v roce 1813 vyhořela.

Spustit audio