Substrát na výsevy a vysazování dejte na chvíli do mikrovlnky

Pokud vám ze substrátu začínají létat černé mušky, je potřeba ho ošetřit. Mušek se zbavíte použitím insekticidů nebo takzvaným propařením. Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Lidé se touto dobou ozývají, že jim z květináčů a kelímků se sadbou začínají létat drobné černé mušky. Jindy si stěžují, že jim vyseté rostlinky zvadly nebo se těsně nad zemí jakoby zlomily a uhnily. V tomto případě bývá na vině choroba nazvaná ‚padání klíčících rostlin‘. Způsobuje ji houbové onemocnění, někdy podpořené nedostatkem světla.

Sadbovač z obalu na vajíčka

Na výsevy lze použít substrát, ve kterém jsou takzvané chytré houby, ty likvidují patogeny způsobující právě padání. Nebo existuje alternativa tradičních konvenčních přípravků.

A ty mušky poletující okolo květináče? Obyčejně to bývají smutnice. Jejich bílé larvičky žijí v půdě na ne zcela rozložené organické hmotě. To znamená, že se objevují tam, kde používáme substráty, které nejsou plně vyzrálé, organická hmota se ještě úplně neproměnila v humus. Mohou být i v substrátu určeném na výsadbu venkovních květin, který použijeme v interiéru. Jak na sadbu, tak na pokojovky.

Mušek se zbavíme, když použijeme nějaký insekticid pro půdní aplikaci, nebo hnojivové tyčinky s insekticidem či granulované hnojivo s insekticidem. Uvádí se, že pokud překryjeme povrch květináče alespoň 1 cm vysokou vrstvou písku, smutnice se po vylétnutí už nevrátí, vrstva písku je odradí od dalšího kladení vajíček.

Na výsevy požívejte substráty výsevní, na přesazování takzvané univerzální

Substrát můžeme také dezinfikovat teplem, propařením, ohřátím v mikrovlnce nebo v troubě. Teplo zabije jak škůdce, tak choroby, které by v substrátu přežívaly. V čistě rašelinových substrátech se smutnice nevyskytují, nemají v nich co konzumovat.

V každém případě je lepší používat na výsevy substráty výsevní, na přesazování takzvané univerzální, na výsadbu pokojových rostlin substráty k tomu určené, stejně tak na výsadbu květin za okno.“

Spustit audio