Suché jezero, papoušek kakadu, péče o studnu

10. duben 2010

175.díl Hobby magazínu Eduarda Hrubeše vás vezme na návštěvu ke sběrateli kreditních karet. Jak pečovat a čistit studně se dozvíte od Jiřího Fuksy, kterého se za vás ptala Markéta Vejvodová. Informace o papouškovi kakadu přinese redaktor Jan Zítka a chybět nesmí ani dobrá rada na závěr...

Jak si na zahradě vytvořit suché jezero
Zahradní jezírko dokáže vytvořit na zahradě krásnou atmosféru. Možná si ale jezírko s vodou nemůžete z nějakých důvodů pořídit. Atmosféru pak na zahradě vytvoří takzvané suché jezero, které je na údržbu mnohem méně náročné. Vše o suchém zahradním jezeru pro vás ztišťovala Markéta Vejvodová u zahradního architekta Daniela Purgerta ze společnosti Zahrady snů - European Service.

Sběratel starých platebních karet
Dušan Jílek je velmi originální sběratel. Sbírá totiž platební karty. Případné závistivce musíme upozornit, že jde o staré - dnes už neplatné - karty. Nedávno pan Jílek dostal ocenění Pozoruhodná sbírka od Klubu sběratelů kuriozit. A to za úctyhodných 407 českých platebních karet. O nevšedním koníčku si s ním povídal Jan Zítka.

Péče a čištění studně
S jarem je většinou spojený jarní úklid. A možná se právě na jaře rozhodnete pročistit i Vaší studni. Ovšem je otázka, jestli se o úklid studně máte starat pouze na jaře... V tomto případě je třeba znát přesný postup, protože ne všechno zvládneme sami. Vše o péči o studně pro Vás zjišťovala Markéta Vejvodová u odborníka Jiřího Fuksy.


Papoušek kakadu
Zkušení chovatelé papoušků si mohou pořídit třeba i papouška kakadu. Je jich několik druhů, bývají dobře ochočitelní a dožívají se vysokého věku, například kakadu bílý až 80 let. Jaký je kakadu společník a co obnáší jeho chov? To Líza Švejdová, odbornice na zájmové chovy, prozradila Janu Zítkovi.


Dobrá rada na závěr
Rozlitou naftu, topný olej nebo petrolej nejlépe odstraníme, když místo posypeme pracím práškem, který tekutinu vsákne. Po zametení můžeme postup zopakovat.

autoři: Eduard Hrubeš , Jan Zítka , Markéta Vejvodová
Spustit audio