Sucho a škůdci decimují borové lesy v Polabí. Ohrožená plocha dosahuje velikosti dvou tisíc fotbalových hřišť

5. červen 2019 10:11

V Polabí ve velkém usychají borové lesy. Státní podnik Lesy ČR téměř na 3000 hektarech eviduje 111 000 metrů krychlových souší. Nejkritičtější situace je ve středních Čechách. Důvodem je postupující klimatická změna a klesající hladina spodní vody. Několikaleté chřadnutí borovic následně dokonají škůdci. 

Extrémním suchem jsou ohroženy hlavně starší borové porosty, kterých je v Polabí většina.

"V okolí Brandýsa nad Labem, na Kolínsku a Nymbursku, tedy celkem asi na 800 hektarech, už odumřelo nebo usychá takřka 60 000 metrů krychlových borovic. Je to pro srovnání větší plocha než dva tisíce fotbalových hřišť," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Podobně jako v oblasti Strážnice na jižní Moravě komplikuje ve středních Čechách obnovu nových porostů chroust maďalový, jehož ponravy se živí zejména kořeny mladých stromků. Konkrétně na Kolínsku a Nymbursku příští rok chrousti dokonají svůj čtyřletý cyklus a začnou se rojit.

"Aby ponravy nelikvidovaly nově zakládané lesy, požádáme kraj o povolení šetrného chemického zásahu v době rojení chrousta," uvedl ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Brandýse nad Labem Václav Bašta.

zdroj: ČTK
Spustit audio