Šumperské muzeum představuje kolovrátky vyrobené pod Jeseníky

21. leden 2014
Česko – země neznámá

Návštěvníci Galerie Václava Hollara v Šumperku se mohou až do 12. února pokochat pozoruhodnou výstavou zaměřenou jak na oko návštěvníka, tak i na jeho uši. Flašinety a hrací strojky rodiny Kolbů z Pekařova, která patřila k významným výrobcům, představuje expozice nazvaná „Jak se v Pekařově narodila hudba aneb Hrátky s hracími stroji“.

U zrodu kolovrátkářské a varhanářské tradice v malé vesničce Pekařov, která se nachází vysoko v jesenickém podhůří, stál Franz Kolb narozený v roce 1843. Zemědělec Kolb zažil dobu, kdy byl velmi oblíbenou zábavou a také mnohdy vedlejším zdrojem příjmů chov zpěvného ptactva. A právě to přivedlo mladého podnikavého muže na nápad sestrojit několik hracích strojků, který by mohly zpěv ptáků napodobit. Stalo se tak v roce 1864. Patrně se mu dařilo, neboť vzápětí opustily pekařovský statek první flašinety.

Franz Kolb byl patrně rovněž mužem s geniálním hudebním talentem. Zachovala se totiž zpráva, že jako náhodný host prý jednou v neděli dopoledne poslouchal koncert lázeňské hudby ve Velkých Losinách. Po příchodu domů pak všechny jednou slyšené pochody zabudoval do "programu" svých flašinetů. Vyráběl tyto stroje pro různé použití, jak pro panoptika, kolotoče, tak i pro potulné kolovrátkaře.

Náhrobní desky rodiny Kolbů

Firma vyrobila stovky kolovrátků a orchestrionů. Působila i po smrti svého zakladatele v roce 1922. Rodina naštěstí nikdy nepřestala zemědělsky hospodařit, a tak přežila i období spojené s hospodářskou krizí. Bohužel za II. světové války museli příslušníci rodu narukovat do německé armády, a to byl definitivní konec výroby flašinetů.

Výstavu „Jak se v Pekařově narodila hudba aneb Hrátky s hracími stroji“ připravilo šumperské Vlastivědné muzeum ve spolupráci s Občanským sdružením Obnova kulturního dědictví údolí Desné. Návštěvníci si mohou prohlédnout unikátní flašinety zapůjčené několika českými a moravskými muzei. A také si poslechnout jaká hudba bavila naše pradědečky. Výstava je otevřena do 12. února.

Flašinety rodiny Kolbů na výstavě

Zvětšit mapu

autor: kbz
Spustit audio