Sušíme ovoce a zeleninu

Sušení patří k nejstarším a zároveň nejzdravějším metodám konzervování potravin. Dobrý způsob, jak uchovat chuť, vůni a barvu potravin na dlouhou dobu. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Na sušenou kořenovou směs používám mrkev a celer, k televizi místo chipsů sušíme jedlou řepu. Výhodou té žluté je, že má chuť červené, ale nezašpiní rošty na sušení. Doporučuji sušená cherry rajčátka. Vynikající! Je to ovšem práce pro trpělivé, hrozně se to sesychá.

Tak dvakrát týdně si sednu na hodinu do kuchyně, očistím a nakrájím jablka a hrušky na sušičku. Sušil jsem i švestky, mirabelky, ale to je ‚horké zboží‘. Za pár dnů je vyzobané.

Všeobecně nejrozšířenější je sušení ovoce. Ve stejných sušičkách ale můžete sušit houby, výše zmíněnou a další zeleninu či bylinky. K sušení si vždy vybírejte jen zralé nepoškozené plody a nastavte správnou teplotu sušičky:

35 až 40 °C - ideální teplota pro sušení bylin a koření

50 až 55 °C - doporučená teplota pro sušení hub, ovoce i zeleniny.

Sušíme jablka i další ovoce

Jakmile se výrazně změní barva a pružnost sušeného, je sušení u konce. Usušené potraviny nechte asi hodinu vychladnout. Dobu mezi vychladnutím a uskladněním neprodlužujte. Potraviny by mohly opět nasáknout vzdušnou vlhkost a jejich trvanlivost by se výrazně zkrátila.

Sušené potraviny uskladněte do vzduchotěsných nádob. Bylinky a koření třeba do plátěných pytlíčků. Můžete také vakuovat. Nádoby nebo pytlíky se sušenými potravinami pak uložte na temném místě s pokojovou nebo nižší teplotou. Vydrží asi 1 až 2 roky.“

Spustit audio

Související