Svatba v květnu? Někde ano.

1. květen 2009

Květen mnozí z nás považují za nejkrásnější měsíc v roce. Je to měsíc lásky, štěstí, jara a milostné poezie. Všechno jakoby ožilo, příroda rozkvetla a do zasmušilých lidských tváří se vrací smích. Člověk by si řekl, kdy jindy říci své "ano" na celý život tomu, koho milujeme, než právě v květnu. Ale po staletí právě v květnu je svateb co nejméně. Jak je to s těmi letošními květnovými svatbami ve středních Čechách?

O svatby v květnu je i není zájem. Například v Mladé Boleslavi se do ženění a vdávání v květnu zamilovaným moc nechce, říká matrikářka Jaroslava Chmelařová.

Naopak na Benešovsku je o svatební obřady zájem i v květnu. Asi nejvíce vytížený bude zámek Jemniště, kde má svatbu na květen zamluvenou už 9 párů.

Také v Kutné Hoře se budoucí manželé květnové svatby nebojí. Tamní matrika má v májovém měsíci evidovaných také devět svateb. Naopak v nedalekém Kolíně se v květnu oddávat nebude vůbec. Tamní obřadní síň čeká totiž pravidelná údržba.

V Milovicích i v Nymburce se do vdavek v květnu taky nikomu moc nechce, nahlášena zde není ani jediná svatba. Jednu svatbu budou mít v Lysé nad Labem. Pověra jakoby ale neplatila pro lázeňské Poděbrady. Tam si v květnu své sladké ano řekne celkem 10 párů.

Lidé si čím dál tím více vybírají pro vstup do manželství velmi netradiční místa, Středočeši si své ano řekli například v balonu nad Slaným, na vrcholu berounské rozhledny, v Koněpruských jeskyních či na fotbalovém stadionu.

Stále ještě novinkou jsou partnerství gayů a lesbiček. Ve středních Čechách je provádějí pouze na jediném místě, a to v Kladně. V minulém roce tu oddali celkem 22 párů, z toho šest párů žen a šestnáct párů mužů.

autoři: Michal Trnka , Jana Huzilová , Eva Skuhrovcová , Pavel Pavlas , Jana Káninská , Lucie Zemanová
Spustit audio