Svatý Václav nestojí na pražském Václavském náměstí sám. Na pomníku ho doprovázejí čtyři světci

15. leden 2019
Česko – země neznámá

Pomník svatého Václava, který se nachází v horní polovině pražského Václavského náměstí, vytvořil sochař Josef Václav Myslbek. Pracoval na něm prý víc než třicet let. Na náměstí stojí od roku 1912, přičemž figury světců byly ke svatému Václavovi na koni dosazovány postupně. Nejprve svatá Ludmila, pak Prokop, Anežka a poslední svatý Vojtěch, ten až po Myslbekově smrti.

Kolem dokola obtáčí pomník svatého Václava umělecky kovaný řetěz, kde motivem jednotlivých ok řetězu je trojice lipových listů. Celá socha i s Václavovým kopím měří asi sedm a půl metru, jednotlivé figury jsou vysoké tři metry. Sousoší je symbolem české státnosti.

Původně měla být socha umístěna na rampě Národního muzea, proti čemuž ale Myslbek protestoval a odborná veřejnost mu nakonec dala za pravdu. Dílo je tak umístěno na vrcholu otevřeného prostoru protáhlého obdélníku Václavského náměstí, jehož horní stranu tvoří impozantní budova Národního muzea.

Myslbek zvolil netradiční podobu svatého Václava jako bojovníka. Původní model, se kterým se zúčastnil soutěže na vytvoření sochy, byl následně mnohokrát změněn. Při tvorbě hlavní části pomníku se Myslbek inspiroval svatováclavským pokladem: přilbicí, mečem a drátěnou košilí.

Velkou pozornost věnoval také podobám tváří všech čtyř světců. Svatý Vojtěch má prý tvář arcibiskupa Františka Schönborna a svatý Prokop zase tvář Myslbekovu. Modelem pro sochu koně se stal sedmiletý hřebec Ardo III., východofríský teplokrevník patřící armádě. Kromě architekta Aloise Dryáka se na konečné podobě pomníku podílel ještě Celda Klouček, který vytvořil architektonický dekor na soklu.

Ještě v roce 1908 tisk konstatoval, že pomník je sice hotov, ale o jeho umístění se stále diskutuje. Podstavec pomníku byl dokončen v roce 1911. K odstranění lešení okolo nově instalovaného pomníku došlo v roce 1912. Poslední socha sousoší, socha svatého Vojtěcha, byla umístěna až v květnu 1925. Ozdobný bronzový řetěz kolem pomníku byl instalován v roce 1979.

Vlastní jezdecká socha svatého Václava váží něco kolem 5,5 tuny. Sousoší je zhotoveno z bronzu. Na pomníku se nachází nápis: SVATÝ VÁCLAVE VÉVODO ČESKÉ ZEMĚ KNÍŽE NÁŠ NEDEJ ZAHYNOUTI NÁM I BUDOUCÍM. Na chodníku před pomníkem se nalézá datum: 28. X. 1918. Pomník svatého Václava je kulturní památkou České republiky.

Pomník svatého Václava byl před 55 lety svěřen spolu s dalšími veřejnými plastikami do správy Galerie hlavního města Prahy. Ta nechala naposledy v letech 2016 až 2017 provést podrobný restaurátorský průzkum pomníku spojený s přesným zaměřením celého pomníku a sousoší, takzvanou fotogrammetrií. Průzkum byl zaměřen zejména na zhoršující se stav povrchu žulového podstavce. Pomocí moderních analýz a technologií se restaurátoři snažili určit příčinu povrchových destrukcí a navrhnout optimální způsob restaurování a ochrany. Zároveň byla provedena endoskopická prohlídka vnitřku jezdecké sochy s využitím nejnovějších optických technologií.

Spustit audio