Svědci před soudem nevysvětlili dluhy bytového družstva Kavčí skála

21. leden 2003

Bývalí členové představenstva a pracovníci říčanského bytového družstva Kavčí skála nebyli dnes u soudu schopni objasnit, jak družstvu vznikly mnohamilionové dluhy, kvůli nimž skončilo v konkurzu. Středočeský krajský soud je vyslechl jako svědky v procesu s bývalým předsedou družstva Miroslavem Musilem, který je obžalován ze zpronevěry 12,6 milionu korun z majetku družstva.

V 90. letech začalo družstvo podnikat. Výsledkem byly dluhy za zhruba 60 milionů korun. V květnu 1997, kdy problémy vyšly najevo, Musil z vedení družstva odstoupil a o rok později vyhlásil obchodní soud na zadlužené družstvo konkurz.

Někdejší člen představenstva Pavel Lapeš uvedl, že se o dluzích dověděl až krátce před Musilovým odstoupením. Podle něj se představenstvo scházelo velmi zřídka a Musil, který veškerou činnost družstva řídil prakticky sám, ho nikdy o žádných problémech neinformoval. Komplikace podle Lapeše pokračovaly i po Musilově odstoupení. Bezprostředně po své rezignaci zmizel a nikomu nepředal svoji agendu.

V době, kdy byl na družstvo vyhlášen konkurz, převedlo nové představenstvo převážné většině členů byty do osobního vlastnictví. Správce konkurzní podstaty Tomáš Koranda tyto byty, v nichž žije zhruba 400 domácností, zahrnul do konkurzu. Pražský městský a poté i vrchní soud jeho rozhodnutí potvrdil, což vyvolalo mezi družstevníky vlnu nevole. Obávají se totiž, že za byty, které si už jednou koupili, budou muset zaplatit znovu, aby o ně nepřišli. Koranda ale uvedl, že kdyby se družstevníci na zaplacení dluhů družstva podíleli, představovalo by to v průměru jen 15.000 korun na jednoho.

Spustit audio