Švestková povidla nebo badyán do guláše? Proč ne, shodli se účastníci lánského GULÁŠfestu

24. červenec 2021

Desítka týmů na náměstí v Lánech změřila síly ve vaření guláše. Mezi jejich tajné ingredience patřil libeček, badyán nebo švestková povidla. Osmý ročník kuchařské soutěže Gulášfest se vydařil a amatérští kuchaři dokázali, že uvařit skvělý guláš umí i v polních podmínkách. Pořadatelé k tomu s nadsázkou dodávají, že tradiční akce je určená všem, kteří „nejsou líní se dobře najíst“.

Soutěžící týmy dostaly podle pravidel vodu, cibuli, maso. Další ingredience už byly v jejich režii. „Máme dvě ingredience, kterým věříme -  povidla a černé pivo,“ prozradili například kuchaři ze spolku Hamtáto.

Jinou strategii zvolil místní tým Hokejová síň Hošek. Na svém stanovišti měli rovnou dva hrnce. V jednom se vařil guláš a v tom druhém? „Tam se vaří ovarové koleno, abychom měli vývar do guláše, protože dávat tam jen vodu, to je hřích. A zároveň máme i takovou svačinku,“ vysvětlili s úsměvem.

Deset týmů připravilo deset různých gulášů a každý byl úplně jiný. Je to skutečně možné? „Co kuchař, to guláš a proto je soutěž taková krásná,“ potvrdil porotce a zároveň šéfkuchař restaurace Chateau Svatý Havel a Ginger a Fred Zdeněk Jánský.

Vítězný titul i sud piva si odnesl nováček soutěže – seskupení Pohůni. Na druhém místě skončili Vašírováci a na třetím Medvěd samotář.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio