Svět se mění, moudrost předků zůstává. Nejvíc starých řemesel poznáte v muzeu v Letohradu

2. únor 2020

V Muzeu řemesel v Letohradu v Pardubickém kraji můžete strávit klidně celý den. Hlavní expozice, která je otevřená po celý rok, zabírá tři patra krásné barokní sýpky. Každý rok tam míří spousta návštěvníků a také školní výpravy. Aby děti poznaly stará řemesla, mnohdy i ta zapomenutá, i nejrůznější nástroje a vybavení. Zkrátka, aby na ně dýchla moudrost a kouzlo starých časů.

Muzeum řemesel sídlí v areálu Nového dvora v centru města v budově historické sýpky. Ta kdysi nadchla podnikatele a sběratele Pavla Tacla, který první návštěvníky v muzeu přivítal v roce 2000. Dvacet let existence si muzeum připomene 4. července při tradiční oblíbené akci Řemeslnická sobota.

Na návštěvu Muzea řemesel byste si měli udělat dost času. Jen hlavní expozice představuje tisíce předmětů, souborů náčiní řemeslníků, jejich dílen a výrobků. Výstavní plocha muzea má přes dva tisíce čtverečních metrů. Neustále v něm přibývají nové sbírkové předměty i celé soubory.

Posledním přírůstkem je dílna hřebenáře. „Jde o celý soubor zařízení a předmětů, pozůstalost po hřebenáři Papouškovi z Ivančic. Restaurátoři už pracují na renovaci, zatímco hledáme místo, kam dílnu hřebenáře umístíme. Ale nejspíš to bude v naší hlavní expozici. Jde totiž o velmi nezvyklou a hlavně kompletní záležitost,“ zdůrazňuje zakladatel muzea a jeho ředitel Pavel Tacl.

Dobrodružné prohlídky

Do Muzea řemesel v Letohradu míří rodiny a školní třídy z celého Česka. „Znalosti dětí a jejich povědomí o starých řemeslech se různí,“ říká průvodce Jaroslav Čada. „Jednotlivá řemesla jim na začátku prohlídky obvykle přestavujeme přímo u našeho pohyblivého betlému. A protože děti rády plní zábavnou formou úkoly, nějaké informace nebo předměty, které s konkrétními řemesly souvisejí, si musejí samy vyhledat přímo v expozici. A pak mají radost z odměny.“

Pokoj sedmdesátých let 20. století

Děti baví i prohlídka staré školní třídy. Nejen, že se mohou nasoukat do historických školních škamen, ale také si vyzkoušet některé školní tresty. Třeba sedět v oslovské lavici s maskou hanby na obličeji. Ve třídě si mohou prohlédnout i celou řadu starých školních pomůcek, originální jsou samozřejmě i lavice. Ty pocházejí ze školy v Hrušové u Vysokého Mýta, stará katedra je ze školy v Kunčicích.

Součástí muzea jsou také výstavní prostory v přilehlých budovách. V zimě jsou otevřené jen po předchozí dohodě a pro větší skupiny návštěvníků. Nabízejí pohled na starou zemědělskou techniku, automobilové veterány a také na tak trochu děsuplnou historickou ordinaci zubaře a gynekologa. Jednou z nejmladších expozic je výstavní prostor s názvem Retro, který přibližuje kuchyni 50. let a vybavení obývacího pokoje 80. let minulého století.

autor: BRA
Spustit audio