Svíce a květiny u Gottovy vily na Bertramce zůstanou. Rodina úklid pietního místa odložila

14. říjen 2019

Svíce a další předměty, které lidé nosí před vilu zesnulého zpěváka Karla Gotta na pražské Bertramce, měla Technická správa komunikací začít odklízet v pondělí. Na přání rodiny byl termín odložen na neurčito.

Lidé začali chodit spontánně k vile 2. října, kdy bylo oznámeno úmrtí osmdesátiletého zpěváka. Místo zaplavili svíčkami, květinami, vzkazy, fotografiemi, plyšáky, balonky a dalšími předměty.

"Na přání rodiny se termín úklidu pietního místa Nad Bertramkou posouvá, přesný termín zatím není znám. Vše řeší hlavní město Praha přímo s rodinou," napsala mluvčí TSK Barbora Lišková.

K vile v ulici Nad Bertramkou, kde Gottova rodina žila, přicházeli jeho fanoušci denně od oznámení smutné zprávy. Místo se postupně zaplnilo předměty, které zcela pokryly ulici i před sousední vilou. Přicházeli lidé všeho věku. Na znamení úcty zapálili svíci či zanechali vzkaz. Na místě většinou chvíli mlčky postáli, někteří plakali nebo měli slzy v očích.

Na Bertramku se sjíždějí lidé z celé republiky položit květinu, zapálit svíčku.

Kvůli velkému zájmu o uctění umělcovy památky zřídilo hlavní město společně s městskou částí Praha 5 další pietní místo také v Kinského zahradě. Lidé tam přicházejí od pátku. Na místě se zároveň shromáždily květiny, které Gottovi příznivci přinesli v pátek na Žofín. 

Gott podlehl těžké nemoci 1. října před půlnocí. Léčil se s akutní leukemií. Veřejnost se s ním mohla naposledy rozloučit v pátek 11. října na Žofíně, kam dorazilo zhruba 49 000 lidí. V sobotu se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam se přišli s legendou populární hudby rozloučit příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Sobota byla zároveň dnem státního smutku.

Ivana Gottová a Dominika Gottová (zprava) u rakve s ostatky Karla Gotta 12. října 2019 v motolském krematoriu v Praze. Pohřební vůz rakev přivezl po zádušní mši, která se konala v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě.
zdroj: ČTK
Spustit audio