Svíčky z vosku, stromečky z dřívek, šperky z šupin. Pusťte se do vánočního tvoření

26. prosinec 2021

Pokud neumíte nechat ruce zahálet, vyrobte si s námi vánoční dekorace a drobnosti pro radost. Nebo si zapište recepty na silvestrovské pohoštění s bylinkami a houbami.

K Vánocům neodmyslitelně patří vůně vanilky, která v nás vyvolává klid a pohodu. Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové stojí za pokus pěstovat vanilkovník jako pokojovku. Vykvést by vám mohl za několik let. Opylování je ale složité a tak je málo pravděpodobné, že se dočkáte i vanilkového lusku. Jak vanilka působí na lidský organismus?

Svíčky z vosku do silikonových forem lijí Jana Berková a Daniel Beran. Své včelí království mají v obci Lípa u Úněšova, kde je navštívila Martina Sihelská. Nechala si vysvětlit postup výroby voskových svíček a ukázat, jak do nich umístit knot, aby byl rovný.

Tradici tvorby šperků a vánočních dekorací z rybích šupin oživuje Národopisné muzeum Plzeňska. V 19. století ve Vídni se ženy z vyšších vrstev zdobily nejrůznějšími doplňky z rybích šupin. Tato móda se postupně šířila i do dalších oblastí, v jižních Čechách se pak rybí šupiny našívaly na lidové kroje. Jak šupiny očistit, vyrovnat a vybělit k dalšímu zpracování?

Podpalová dřívka nejen na Vánoce nakupuje Miroslava Mollerová ze Záchlumí na Tachovsku. Dovede z nich udělat dekorace pro každé roční období, její chloubou je metrová lampa z dřívek na podpal. Martině Sihelské paní Mirka předvedla, jak z tohoto materiálu a přízdob lepí malý vánoční stromeček.

Jak to kdysi v závěru roku žilo v hospodách a hospůdkách v Plzni? V Pivovarském muzeu se můžete vrátit o 100 i více let zpátky a vychutnat si tehdejší hospodskou atmosféru. Štamgasti se sdružovali v různých spolcích a stolních společnostech, hostinští chránili svoje sklo a v někdejším právovárečném domě, dnešním muzeu, byla vyhlášená Tázlerova pivnice.

Silvestrovská tabule u Jany Vlkové se neobejde bez jedlých rostlin. K šumivému vínu autorka květinových kuchařek a lektorka vaření pravidelně připravuje Bliny s kaviárem a čerstvými bylinami. Které rostliny si teď v zimě můžete nasbírat?

Při troše štěstí se v prosinci dají najít nejen čerstvé bylinky, ale také houby, hlíva ústřičná a penízovka sametonohá. Když se na vás štěstěna neusměje, obložené houbové chlebíčky a šunkové kornoutky s houbami vám budou chutnat i s žampióny. Recepty v Hobby magazínu speciál jsou od Zdeňka Hájka, předsedy Mykologického klubu Plzeň. Přehrajte si je a na silvestra vyzkoušejte.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.