Svitavy mají svůj Vodárenský les. Nechybí v něm ani vodník

26. březen 2014
Česko – země neznámá

Ještě donedávna nepřístupná lokalita Vodárenského lesa ve Svitavách, která byla v minulosti zdrojem pitné vody pro město, dnes nabízí nejen pěknou procházku přírodou, ale i zajímavé informace a nevšední stavby.

Vodárenský les se stal zdrojem pitné vody pro Svitavy už začátkem minulého století. Cesta k městskému vodovodu byla neobyčejně trnitá. Měšťané využívali veřejné vodní zdroje a rozhodnutí o výstavbě vodovodu padlo až v roce 1886. Stavba začala nakonec až o čtyřiadvacet let později. Jak nutné to bylo řešení, ukázaly suché roky 1921 a 1922.

Zpřístupnění Vodárenského lesa dnes umožňuje návštěvníkům prohlídku těžko dostupných částí lesa s vyvěrající podzemní vodou. Lesem je možné procházet po pravém břehu Ostrého potoka po dřevěných chodnících a šotolinových cestách a prohlížet si biotop mokřin a podmáčených půd a zastavit se na molech u studní. Součástí stezky jsou i lavičky a informační tabule s přírodními a historickými tématy.

Chodník vede od propustku u příjezdové cesty k nejvzdálenější studni dnes již nevyužívaného vodovodu. V další etapě úprav město počítá s pokračováním stezky i na levém břehu Ostrého potoka. V rámci projektu podpořilo i historický význam lokality - na budově čerpací stanice jsou tabule s technickými informacemi o Vodárenském lese jako dlouholetém zdroji pitné vody pro Svitavy.

Vodárenský les ve Svitavách

Na stezku Vodárenského lesa letos naváže také nový geopark a dětské lanové centrum.

autor: PAV
Spustit audio