Svých rodičů se dobře vyptejte na jejich zdravotní problémy. Předejdete tak dědičným onemocněním

28. duben 2021

Některé zdravotní problémy mohou být i dědičné. Je proto velmi důležité se rodičů a prarodičů na všechny rodinné zdravotní zátěže dobře vyptat. Podle závažnosti dědičných chorob si v mládí můžeme vybrat vhodnější zaměstnání nebo zavčas nastavit preventivní léčbu.

V minulosti měl o všech nemocech v rodině přehled rodinný lékař. I dnes je rodinná anamnéza součástí vyšetření. V úmrtním listě se dříve běžně udávalo, na jaké onemocnění dotyčný pacient zemřel, což usnadňovalo evidenci zdravotních problémů v rodině. Od roku 2003 se ale z důvodu změny zákona tyto skutečnosti již nezapisují. Je proto velmi důležité se rodičů a prarodičů na všechny rodinné zdravotní problémy alespoň dobře vyptat.

U kterých dědičných onemocnění musíme být obzvláště opatrní

Pozornost byste měli zbystřit především v případě cukrovky, vysokého tlaku nebo tzv. Leidenské mutace. Jedná se o dědičnou trombofilii, kdy vzniká větší nebezpeční trombů a embolií a riziko stoupá především v těhotenství. Nebezpečná je i rodinná dispozice pro onemocnění rakovinou. Ačkoliv se jedná o vrozenou dispozici, velmi záleží na životním stylu. O tom, jestli se nemoc rozvine nebo nikoliv rozhoduje mnoho faktorů, mimo jiné i stres. V případě rakoviny je dědičná dispozice častější u rakoviny trávicího traktu, především tlustého střeva, a také u rakoviny prsu. A tady je na místě připomenout, že rakovinou prsu nemusí trpět pouze dámy, ale toto onemocnění se objevuje i u mužů.

Ve zdravém těle zdravý duch? Jak je to z pohledu dědičnosti?

Určitou dědičnou dispozici by mohly být i sklony k depresím a různé psychické poruchy. Ale velmi záleží na tom, co dítě nebo mladý člověk v dané rodině vidí a zažívá. Pokud se v rodině deprese objevuje, mladý člověk pak ví, co ho může čekat a snaží se tomu vyvarovat. A tak je to i u alkoholismu. Buďto se do této závislosti mladý člověk dostane také, protože to vidí kolem sebe a přijde mu to v pořádku… nebo se tomu začne vědomě bránit. To funguje i v případě zmiňovaných depresí. Pokud dítě vídá třeba maminku, která má sklony k depresím a deptá i své okolí, může si cíleně dát program, že se tomuto problému vyhne a bude programově veselé a pozitivní. Tímto přístupem se z vrozené dispozice dostane a nikdy depresí trpět nebude.

Na rodinné choroby se zeptejte včas, abyste si dobře vybrali i zaměstnání

Rozumní rodiče by měli dětem o rodinných a dědičných chorobách včas podat informace. A děti by se tak měly podle toho včas nasměrovat k vhodnému povolání. Pokud tedy jsou v rodině například křečové žíly, rozhodně není vhodné se vydat na dráhu kadeřnice. Je na místě vybrat si takové zaměstnání, kde by se dispozice k dědičným chorobám nezhoršovala. Díky včasné informaci je možné i nastavit vhodnou preventivní léčbu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.