Sýčkovat

6. červenec 2004

Slíbil jsem, že se dnes ještě vrátím ke slovům vzniklým z našich pojmenování ptáků. Včera jsem probral slovesa vystrnadit, vejrat a datlovat, na dnešek mi zbylo sloveso sýčkovat, které také známe a používáme v nespisovné podobě sejčkovat. O významu slova sýčkovat se ve Slovníku spisovného jazyka českého dočteme toto: "očekávat a předpovídat neúspěch, neštěstí nebo vůbec něco nepříjemného a strašit tím".

Spojení mezi pojmenováním sovy sýčka, sejčka či sýce a slovesem sýčkovat či sejčkovat ve významu strašit věštěním nějaké nepříjemnosti či přímo neštěstí spočívá ve staré lidové pověře. Zvuk, který vydává sýček, našim předkům připadal tak tajemně hrůzný, že nepochybovali o jeho tajemně hrůzném významu. Sýčkovo houkání, zdůrazněme, že noční houkání, protože sýček je jako všechny sovy noční pták, nemohlo znamenat nic jiného než informaci o tom, že přichází něco špatného. Někteří dokonce tvrdili, že sýček svým houkáním různá ta neštěstí a katastrofy přivolává. Se zvukem, který sýček vydává, souvisí i jeho pojmenování. České sýček, sýc, staročeské syc i ruské a ukrajinské syč prý vzniklo ze slovesa syčet. Některým odborníkům to ale připadá trochu divné, protože ten tajemně hrůzný zvuk, který sýček vydává se syčení nijak nepodobá, jiní odborníci ale říkají, že nejde o ten zvuk věštící a přivolávající neštěstí, ale o jiný zvuk, který sýček vydává, když se mu něco nelíbí a který se syčení opravdu podobá.

Michal Novotný

Na závěr dnešního povídání o slovech souvisejících s pojmenováním ptáků si řekněme, že zatímco slova vystrnadit a strnad, vejrat a výr, datlovat a datel a sýčkovat a sýček souvisejí, slova stehlík a stehovat nemají nic společného. Pojmenování stehlíka je onomatopoické, zvukomalebné, praslovanské stegl mělo vyjádřit stehlíkův zpěv, který se dnes popisuje slovem styglit. Sloveso stehovat vzniklo úplně jinak, jde o staré indoevropské slovo z kořene steig- bodat, píchat, takže s naším stehovat jsou příbuzná německé Stich, anglické stitch, což obojí znamená steh, a také řecké stigma, což je bodnutí. K ptáku stehlíkovi musím dodat, že velmi německé pojmenování stejného ptáka slovem Steiglitz pochází z praslovanštiny. Nejen Slované přejímali od Germánů, pohyb byl i opačný.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka