Syndrom karpálního tunelu se projevuje bolestí i sníženou pohyblivostí

24. květen 2023

Dnes si náš život bez počítačů nedovedeme představit. Ovšem počítače způsobují nejen unavené oči, ale také nejrůznější bolesti rukou. Držení myši od počítače je práce ve vynucené poloze. Dlouhodobě máme ruku nastavenou nepřirozeně a to může způsobit nejen tzv. tenisový loket, ale mnohem častěji syndrom karpálního tunelu. Bolestivě postihuje oblast zápěstí.

Syndrom karpálního tunelu vzniká především z přetížení. Projevuje se bolestmi, které se týkají nejen zápěstí, ale ve své podstatě celé ruky. Zasažena je dlaň a prsty... především palec, ukazováček a prostředníček. Postižení pociťují nejen bolest, ale také brnění.

Tyto nepříjemné pocity jsou často pouze dočasné a zmizí, když ukončíme pracovní nasazení. S postupujícím věkem se ale bolesti vrací a jsou intenzivnější. Nejčastěji problém vzniká přetížením prací u počítače nebo jakoukoliv namáhavou dlouhodobou prací, kdy přetěžujeme oblast zápěstí, ať už se jedná o plení zahrady, háčkování apod.

Kromě bolesti se syndrom karpálního tunelu projevuje také sníženou mobilitou ruky. Máme problém vzít do ruky hrníček, jehlu nebo i špetku soli. Při karpálním tunelu jsou totiž postižené šlachy, které natečou a nemohou se tak volně pohybovat ve svém pouzdru, pomyslném „tunelu“. Proto syndrom karpálního tunelu.

Efektivní řešení problému je o včasnosti

Pokud uleháte, bolí vás ruka, a bolí, i když se probudíte, je nejvyšší čas jít k lékaři. Nikdy si nedělejte diagnózu sami. Problém bolestí může být banální, třeba z namožení, ale může za ním být ukrytá právě i diagnóza syndromu karpálního tunelu, která může vést až k invaliditě.

Pokud chcete problém včas zažehnat a nenechat ho rozvinout, je dobré co nejdříve ruku znehybnit, zpevnit zápěstí obinadlem a ideálně také pověsit na šátek na krk. Pokud to neuděláte, budete rukou stále něco přidržovat i nechtěně pohybovat a kýžená úleva se nedostaví. Při těchto problémech skutečně pomůže především klid. Syndrom karpálního tunelu rozhodně nevyléčíte tzv. přecházením a mazáním různých mastí a gelů, byť kvalitních.

Výsledky včasné léčby mají velmi dobrý efekt

Pokud se ani po dvou dnech naprostého klidu stav ruky nezlepší, s přetrvávajícími bolestmi je nutné co nejdříve navštívit praktického lékaře, který pacienta odešle na ortopedii. Testy onemocnění potvrdí nebo vyvrátí.

V raném stadiu onemocnění je možná léčba rehabilitací a medikamenty. Pomoci mohou i injekce, po kterých může šlacha splasknout a opět se tak začne ve svém pouzdru volně pohybovat. Jestliže se ale při specializovaném vyšetření dostaneme přes procentuální hranici zasažení a vyšetření prokáže již pokročilé změny periferního nervu, není na co čekat a je nutné co nejdříve provést operativní zákrok. Vždy je ale potřeba zvážit pracoviště, kde se daný výkon bude dělat. Na operativním přístupu záleží, jaká bude rekonvalescence, prognóza i vyléčení.

Spustit audio