Syndrom karpálního tunelu vyléčíte pouze klidem

19. květen 2021

Po dlouhých měsících práce v provizorním domácím prostřední mnozí řeší zdravotní komplikace. Málokdo má doma profesionální kancelářskou židli a stůl a ze sezení u počítače pak mohou bolet záda nebo krční páteř. Častým problémem je i tzv. syndrom karpálního tunelu. Bolestivě postihuje oblast zápěstí a nejčastěji vzniká z dlouhého držení počítačové myši.

Syndrom karpálního tunelu vzniká především z přetížení. Projevuje se bolestmi, které se týkají nejen zápěstí, ale ve své podstatě celé ruky. Zasažena je dlaň a prsty – především palec, ukazováček a prostředníček. Postižení pociťují nejen bolest, ale také brnění. Tyto nepříjemné pocity jsou často pouze dočasné a zmizí, když ukončíme pracovní nasazení.

S postupujícím věkem se ale bolesti vrací a jsou intenzivnější. Nejčastěji problém vzniká přetížením prací u počítače nebo jakoukoliv namáhavou dlouhodobou prací, kdy přetěžujeme oblast zápěstí, ať už se jedná o plení zahrady, háčkování apod.

Efektivní řešení problému je o včasnosti

Pokud uleháte, bolí vás ruka, a bolí, i když se probudíte, je nejvyšší čas jít k lékaři. Nikdy si nedělejte diagnózu sami. Problém bolestí může být banální, třeba z namožení, ale může za ním být ukrytá právě i diagnóza syndromu karpálního tunelu, které může vést až k invaliditě.

Pokud chcete problém včas zažehnat a nenechat ho rozvinout, je dobré co nejdříve ruku znehybnit, zpevnit zápěstí obinadlem a ideálně také pověsit na šátek na krk. Tedy zcela znehybnit. Pokud to neuděláte, budete rukou stále něco přidržovat a i nechtěně pohybovat, a kýžená úleva se nedostaví. Při těchto problémech skutečně pomůže především klid. Syndrom karpálního tunelu rozhodně nevyléčíte tzv. přecházením a mazáním různých mastí a gelů, byť kvalitních.

Výsledky včasné léčby mají velmi dobrý efekt

Pokud se ani po dvou dnech naprostého klidu stav ruky nezlepší, s přetrvávajícími bolestmi je nutné co nejdříve navštívit praktického lékaře, který pacienta odešle k neurologickému vyšetření. Testy onemocnění potvrdí nebo vyvrátí. V raném stadiu onemocnění je možná léčba rehabilitací a medikamenty.

Jestliže se ale při specializovaném neurologickém vyšetření již dostaneme přes procentuální hranici zasažení a vyšetření prokáže již pokročilé změny periferního nervu, není na co čekat a je nutné co nejdříve provést operativní zákrok. Vždy je ale potřeba zvážit pracoviště, kde se daný výkon bude dělat. Na operativním přístupu záleží, jaká bude rekonvalescence, prognóza i vyléčení.

Spustit audio

Související