Syslí ráj u Mladé Boleslavi opět ožil. Panáčkující syslové škemrají o dobroty, nevhodné krmení je ale zabíjí

4. červen 2019

Syslové panáčkují hned vedle paneláků na kraji Mladé Boleslavi a zvědavě vyhlížejí návštěvníky. Do syslí kolonie Radouč míří každý den velké množství návštěvníků. Chránění živočichové se jich vůbec nebojí, naopak jim vesele hopkají naproti.

Syslí kolonie se rychle rozrůstá. Syslové budují nová hnízda jen kousek od paneláků. Nejvíce jich najdete na „krmném plácku“, kam lidé pravidelně přicházejí s taškami plnými dobrot. „Krmí chráněné živočichy – zvláště chráněné sysly. Nemělo by to být, ale sysli, protože jsou velice chytří, tak si na takové chování zvyknou,“ vysvětluje Martina Schubertová z odboru životního prostředí města Mladá Boleslav.

Stačí se postavit na okraj louky a hned u vás bude několik zvědavých jedinců. „Jsou to vlastně zemní veverky. Jsou příbuzní veverkám a jsou to denní živočichové, tak proto je mají lidé tak rádi, že na ně nemusí čekat v noci,“ usmívá se Martina Schubertová.

Syslí rodinky  na Radouči se lidí nebojí. Vesele před nimi panáčkují a doufají, že dostanou něco dobrého

Syslí kolonii lemují značky s nápisem „Nekrmte nás! Nedělá nám to dobře!“ Hodně lidí ale tuto žádost nerespektuje. Přehnané přikrmování způsobilo, že sysli ztratili přirozenou plachost. „Lidi je krmí nevhodnými potravinami jako jsou třeba chipsy nebo se tady válí žvýkačky. Kolikrát jsme tady měli uhynulého sysla, který měl hltan zalepený žvýkačkou, a potom je to smutný, když člověk tomu syslovi už nemůže pomoci,“ popisuje Martina Schubertová.

Pokud se chystáte za sysly na Radouč, určitě si vezměte fotoaparát. Dobroty pro sysly, ale nechte raději doma.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.