T. G. Masaryk si oblíbil Lány. V obci pobýval častěji než na Pražském hradě

Příští rok oslavíme 100 let od vzniku samostatného Československa. Ve středních Čechách je řada zajímavých míst spojených s naší historií. První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk si například oblíbil Lány.

Středočeši nemusí Praze závidět, že je sídlem hlavy státu. Na zámku v Lánech se totiž konají důležitá jednání. Málokdo ví, že před lánským zámkem měl prezident Masaryk ještě jedno sídlo. Kde ho najdeme, prozrazuje ředitelka Muzea T. G. M. Magdalena Elznicová Mikesková. „To bylo v Hluboši na Příbramsku. Ono se totiž od roku 1919 hledalo vhodné letní sídlo pro prezidenta republiky, protože byl problém s bydlením na Pražském hradě. Pražský hrad do té doby nebyl příliš obýván, a tak bylo nutné začít s rekonstrukcí.“

Hledání prezidentského sídla ale pokračovalo. Uvažovalo se například o Smečně, Brandýse nad Labem nebo Průhonicích. Nakonec ale vyhrál lánský zámek. „Masaryk si Lány velice oblíbil. Pobýval zde nakonec častěji než na Pražském hradě,“ říká Magdalena Elznicová Mikesková. První československý prezident na zámku sídlil do své smrti roku 1937. Pohřbený je na zdejším hřbitově vedle své manželky Charlotty.

Do lánského zámku se dnes dostanou jen ti, které si pozve prezident. Zámecký park bývá pro veřejnost otevřen od jara až do Dušiček.

Další zajímavosti ze stoleté historie naší republiky najdete na webových stránkách www.slavime100let.cz.

Spustit audio