Tančit, jak mu pískají

10. únor 2005

Je plesová sezóna, tak tu probírám jazykové zákulisí slova tanec a úsloví či slovních spojení, v nichž se objevuje toto pojmenování sledu "rytmických pohybů a posunků, otáčení, kroužení, postupování a podobně zpravidla za doprovodu hudby nebo zpěvu a podobně; jako společenská zábava nebo jako projev veselí" - citoval jsem ze Slovníku spisovného jazyka českého.

Po včerejším tanci mezi vejci je dnes na řadě další slovní spojení. Když se řekne, že někdo tančí, jak mu pískají, je to docela plastický obraz poslušného vykonávání pokynů někoho mocnějšího. Toto slovní spojení má dva hodně staré zdroje. Ten mladší je biblický. V Novém zákoně v Matoušově evangeliu se cituje Ježíšovo kázání o Janu Křtitelovi, kde se na jednom místě říká: "Je jako děti, které sedí na návsi a volají na své druhy: Zahráli jsme vám, a netancovali jste..." Prý tu jde o narážku na dětskou hru, která se provozovala v době vzniku evangelia. Děti na návsi napodobovali různé zvyky a rituály dospělých, například také svatební průvod. Kluci jakoby hráli, tedy pískali na flétnu a ostatní tancovali jako na svatbě. Možná však Nový zákon obraz tance podle pískání převzal od řeckého autora, jehož známe pod jménem Ezop, který se však jmenoval Aisópos. Jedna z takzvaných Ezopových bajek vypráví o rybáři, který zkoušel přilákat ryby tím, že jim hrál, pískal na flétnu. Což nemělo žádný výsledek, takže toho rybář nechal a pokračoval v lovu takříkajíc normálním způsobem. Ryby nalovil, a když je viděl skákat v síti, vyčítavě jim řekl: "Když jsem vám pískal, neskákaly jste; teď, když jsem přestal, skáčete."

Michal Novotný

V obou případech tedy šlo o to, že se neskákalo či netančilo, jak se pískalo. Slovo tanec se objevuje i v dalších slovních spojeních, takže zítra budeme v tématu pokračovat.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka