Tanečnice, které protančily život i celé stáří

14. leden 2020

Taneční skupina seniorek „Via nobilis“ vznikla v roce 1996. Patnáctičlenná skupina bývalých profesionálních tanečnic z Československého státního souboru písní a tanců se pravidelně scházela pod vedením zkušené choreografky Martiny Svobodové. Svá taneční vystoupení s kostýmy a šátky předvedly v mnoha domovech pro seniory po celé České republice. Poslední představení měla skupina před 5 lety. Dnes se schází už pouze v domácím prostředí poslední žijící členky.

Pokud se stane, že náročná profese je zároveň i koníčkem, je to dar. O tom ví své skupina tanečnic, které většinu profesního života prožily v Československém státním  souboru písní a tanců. Brzy po odchodu do důchodu jim tanec natolik chyběl, že společně založily taneční skupinu seniorek „Via nobilis“ (Cesta k ušlechtilosti). Společně protančily 19 let stáří. Svá taneční vystoupení s kostýmy a šátky předvedly  v mnoha domovech pro seniory po celé České republice a dodávaly tak svým vrstevníkům optimismus i chuť do života.  Jak vzpomínají, často viděli v očích seniorů slzy dojetí.

Na počátku měl soubor 15 členek, a jak šel čas, toto číslo se bohužel stále zmenšovalo. Poslední představení měla skupina před 5 lety. Dnes se schází pouze 4 poslední tanečnice. Eva Přibylová  a Zdenka Derková jsou ve věku 87 let. Nejmladší z mini skupiny – Věra Navrátilová letos oslaví osmdesátiny…Občas přijde k tanečním dýchánkům i devadesátiletá Marta Škodová. Vzpomíná se nejen u kávy a nad velkou knihou fotografií, ale na řadu přijde i tanec. Dámy mají dodnes ve skříni své šátky i kostýmy, ve kterých tančily svá představení. Ostatně s dojetím vzpomínají na svou choreografku, Martinu Svobodovou, která uměla vždy připravit krásné choreografie šité seniorkám na míru. Došlo i na piruety a otočky, ale dnes dámy rády vzpomínají hlavně na to, jak je právě tanec udržoval ve formě, a jak se při něm vždy zasmály.

Tanec ostatně doporučují místo cvičení i všem seniorům, kteří by se rádi udrželi v kondici. Cvičení bez hudby je podle nich nudné a nezáživné. Ostatně podle doporučení paní Zdenky Derkové je možné se na jakoukoliv oblíbenou hudbu volně pohybovat, jak je komu libo. Protáhne se tělo a prožitek s hudbou navíc každému zvedne náladu. Věk si ale žádá své a přemoci nejde. Poslední členky bývalého souboru Via nobilis už tančí jen velmi málo, a navíc pouze doma. Nohy už nenesou tak, jak by měly, a tak si tanec užívají alespoň v sedu na židli. Do každé ruky vezmou své barevné šátky a na oblíbenou hudbu začnu tančit. Od pasu nahoru, a jak hlavně zdůrazňují, s úsměvem, aby byly stálé krásné.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.