Tatiana Dorohanová přišla z Ukrajiny krátce po začátku války. Teď pracuje jako lékařka v mladoboleslavské nemocnici

22. únor 2023

Přes sedm desítek kolegů z Ukrajiny přibylo v posledním roce lékařům nebo sestrám ve středočeských nemocnicích. Všichni dorazili po začátku války, která začala před rokem. Jednou z nich je i Tatiana Dorohanová z Mykolajivu. Teď pracuje jako lékařka na anesteziologicko-resuscitačním oddělení mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice. Natáčel s ní reportér Radek Duchoň.

Tatiana Dorohanová dorazila do Česka sama, bez své rodiny, která se rozhodla na Ukrajině zůstat. Zatím na její práci musí dohlížet kolegové, ona chce ale co nejdříve začít pracovat samostatně.

Na dospávací jednotku Klaudiánovy nemocnici přivezli zdravotníci pacienta z operačního sálu. U zákroku byla i Tatiana Dorohanová.

"Teď jsem byla u pacienta, kterému se dělala revize pooperační rány. Bylo to v perianální oblasti a v břiše taky. Je to ARO pacient. Já jsem dohlížela na stav pacienta a dávala jsem mu ještě intraoperační anestezii. Bez té se to nedá udělat," popisuje lékařka svoji práci.

Sama už má v tento den za sebou pět operací, což pro ni znamená pět anestezií. Musí ale ještě pracovat takzvaně pod dohledem. K tomu, aby mohla fungovat jako samostatná lékařka potřebuje složit ještě tři zkoušky... aprobační, kmenovou a atestační.

Mluvčí mladoboleslavské nemocnice Hana Kopalová uvedla, že po vypuknutí války do Klaudiánovy nemocnice nastoupilo celkem 58 Ukrajinců. Jednalo se o 7 lékařů, 15 sester a 36 lidí na různých pozicích.

Aby se dorozuměli co nejlépe a nejrychleji česky mají k dispozici kurzy češtiny. Přímo ve zdravotnickém zařízení působí i překladatelé, a to dokonce i po telefonu.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio