Taťjana Krechová z Dobříše vyrobila rekordní sochu

11. únor 2020

Největší sochu, oblečenou do šatů upletených z největšího počtu papírových ruliček, vytvořila Taťjana Krechová z Dobříše. Rekordní socha vznikla ze směsi sádry, papíru a lepidla. Sochu jménem Hortenzie „oblékla“ paní Taťjana do šatů, vytvořených technikou pletení ze 4 752 ruliček smotaných ze starého kancelářského papíru. Soše vysoké 170 centimetrů (včetně klobouku a podstavce) daly jméno vlasy z usušených květů hortenzií.

Práce na vytvoření postavy, šatů a všech doplňků trvaly, včetně vymýšlení postupů, dva roky. Pletení šatů, jež mají od ramen po spodní okraj 132 centimetrů délky, pak představuje 143 hodin čistého času. Použito bylo téměř 1 a půl kilometru ruliček!

Sochu autorka ozdobila i vlastnoručně vyrobeným květinovým náhrdelníkem a kabelkou, kterou rovněž sama ušila. Dílo bylo 23. března 2017 oficiálně zaregistrováno do České databanky rekordů Agentury Dobrý den a poté předáno do expozice Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Paní Krechová často tvoří z přírodních materiálů, je držitelkou několika dalších rekordů. Vytvořila například obrazy z okvětních lístků, jablečných jadérek nebo rybích šupin.

Říká: „Po 40. roce svého života jsem absolvovala ZUŠ v Dobříši, výtvarný obor u paní učitelky Plevkové. Naučila jsem se řadu nových věcí, například paličkovat, drátovat, šitou krajku a další. Již při studiu ZUŠky jsem začala kombinovat paličkovanou krajku se sušenými rostlinami.

Stromeček z rybích šupin

V roce 2002 jsem měla těžký úraz páteře. Čekaly mě dvě operace. Mám kovový obratel. Téměř rok jsem proležela. Pak následovala dlouhodobá rehabilitace. Protože mi byla doporučena každodenní chůze, začala jsem opět sbírat a lisovat rostliny. Nesměla, a ani jsem nemohla sedět. Dlouhodobé sezení mi stále dělá potíže, a proto svoje dílka vytvářím po chvilkách,“ dodává Taťjana Krechová.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.