Taxikáři v Praze opět protestují. Chtějí zastavit novelu zákona

8. duben 2019 10:15

Taxikáři protestují u strahovského stadionu proti novele zákona o taxislužbě. Podle Sdružení českých taxikářů půjdou pěšky na Malostranské náměstí.

„Hlavní průvod půjde směrem před Pohořelec na hrad, pak Nerudovkou dolů na Malostranské náměstí, kde bude vlastně hlavní podání protestu,“ popisuje trasu Petr Polišenský ze Sdružení českých taxikářů.

Řidičům taxi služeb vadí připravovaná podoba novely zákona o silniční dopravě. Stěžují si, že konkurenční přepravci, jako je například Uber, by nemuseli v autech mít taxametr, ani střešní svítilnu nebo že by neskládali zkoušky z místopisu. Tyto podmínky jsou přitom pro běžné taxikáře povinné, aby dostali potřebnou licenci. Tato podoba novely podle nich taxislužbu dereguluje, snižuje laťku pro řidiče na minimální možnou hranici, což by podle nich mohlo vést i k likvidaci tradiční taxislužby a zhoršení její kvality.

Aby upozornili na nerovné podmínky řidičů, vyrazili do centra Prahy už loni a předloni. Během prvních protestů stály na Strahově desítky aut a pomalou jízdou pak působily komplikace v dopravě. Když se ale protesty konaly naposledy na podzim, dorazila na náměstí Jana Palacha asi jen desítka řidičů.

Spustit audio

Nejnovější zprávy