Telecím líčkům na černém pivu se těžko odolává. Propadl jim i herec Martin Zahálka

Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem zavítali do Malešického mikropivovaru, kde se od šéfkuchaře Tomáše Kroutila připravovat telecí líčka s bramborovou kaší. A s ohledem k místu je zřejmé, že se líčka dusila na černém pivu. Pozvání přijal i herec a moderátor Martin Zahálka.

Telecí líčka na černém pivu

1 kořenová petržel
2 mrkve
½ celeru
2 cibule
olej
3 oříšky másla
1 kg telecích nebo hovězích líček
2 bobkový listy
3 kuličky nové koření
10 kuliček celého pepře
sůl
snítek tymiánu
1 litr vývaru
1 černé pivo (čím silnější, tím lepší)
hladká mouka

Postup:

Kořenovou zeleninu (petržel, celer, mrkev) a cibuli očistíme a nakrájíme na kousky. Zeleninu si v rozpáleném kastrolu na oleji dozlatova orestujeme. Přidáme líčka, bobkový list, nové koření, tymián a dále restujeme.

Přidáme líčka, bobkový list, nové koření, tymián a dále restujeme

Po orestování osolíme a opepříme podle chuti a zalijeme vývarem spolu s černým pivem (v poměru 2:1) a vložíme do trouby dusit. Pokud použijeme hovězí maso, dusíme 1,5 až 2 hodiny. V průběhu dušení hlídáme množství tekutiny a případně dolejeme vývar nebo pivo (nebo obojí).

Když jsou líčka měkká, z omáčky je vyndáme a uchováme teplé. Vyjmeme také bobkový list a omáčku zahustíme smíchaným povoleným máslem s hladkou moukou.

Omáčku provaříme, dokud se její objem nesníží přibližně na polovinu. Na závěr omáčku procedíme a případně dochutíme solí a pepřem. Podáváme s bramborovou kaší.

Pozvání přijal herec Martin Zahálka

Tomáš Kroutil

Vyučil se číšníkem na přání rodičů, kteří provozovali hospodu na Čáslavsku. Vybrali si Tomáše z dvojčat jako pokračovatele profese. Vařil i na vojně. Vyučil se v Praze – Klánovicích a první štací byl kuchařský post v tehdejším hotelu Renaissance v Praze. Má rád poctivé vaření, bez náhražek a z čerstvých surovin. Je ženatý a má syna Teodora.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...