Telecím líčkům na černém pivu se těžko odolává. Propadl jim i herec Martin Zahálka

Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem zavítali do Malešického mikropivovaru, kde se od šéfkuchaře Tomáše Kroutila připravovat telecí líčka s bramborovou kaší. A s ohledem k místu je zřejmé, že se líčka dusila na černém pivu. Pozvání přijal i herec a moderátor Martin Zahálka.

Telecí líčka na černém pivu

1 kořenová petržel
2 mrkve
½ celeru
2 cibule
olej
3 oříšky másla
1 kg telecích nebo hovězích líček
2 bobkový listy
3 kuličky nové koření
10 kuliček celého pepře
sůl
snítek tymiánu
1 litr vývaru
1 černé pivo (čím silnější, tím lepší)
hladká mouka

Postup:

Kořenovou zeleninu (petržel, celer, mrkev) a cibuli očistíme a nakrájíme na kousky. Zeleninu si v rozpáleném kastrolu na oleji dozlatova orestujeme. Přidáme líčka, bobkový list, nové koření, tymián a dále restujeme.

Přidáme líčka, bobkový list, nové koření, tymián a dále restujeme

Po orestování osolíme a opepříme podle chuti a zalijeme vývarem spolu s černým pivem (v poměru 2:1) a vložíme do trouby dusit. Pokud použijeme hovězí maso, dusíme 1,5 až 2 hodiny. V průběhu dušení hlídáme množství tekutiny a případně dolejeme vývar nebo pivo (nebo obojí).

Když jsou líčka měkká, z omáčky je vyndáme a uchováme teplé. Vyjmeme také bobkový list a omáčku zahustíme smíchaným povoleným máslem s hladkou moukou.

Omáčku provaříme, dokud se její objem nesníží přibližně na polovinu. Na závěr omáčku procedíme a případně dochutíme solí a pepřem. Podáváme s bramborovou kaší.

Pozvání přijal herec Martin Zahálka

Tomáš Kroutil

Vyučil se číšníkem na přání rodičů, kteří provozovali hospodu na Čáslavsku. Vybrali si Tomáše z dvojčat jako pokračovatele profese. Vařil i na vojně. Vyučil se v Praze – Klánovicích a první štací byl kuchařský post v tehdejším hotelu Renaissance v Praze. Má rád poctivé vaření, bez náhražek a z čerstvých surovin. Je ženatý a má syna Teodora.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka