Telefonní budky v Česku jsou minulostí, poslední odstranili v Hlubyni na Příbramsku

17. červen 2021, aktualizováno

V Česku definitivně skončila éra telefonních budek, v Hlubyni na Příbramsku dnes dělníci odstranili poslední budku v zemi. Ještě loni bylo v Česku 1150 telefonních budek.

Rada Českého telekomunikačního úřadu loni rozhodla, že stát budky přestane dotovat. Operátor O2 oznámil, že je v takovém případě nebude dál provozovat. Kromě klesajícího počtu hovorů jsou podle něj dalším důvodem k rušení vysoké nároky na údržbu a boj s vandalismem. Výnosy z volání by podle něj ani zdaleka nepokryly náklady na údržbu a provoz.

Po telefonování z budek není poptávka, nahradily je mobilní telefony, řekl technologický ředitel O2 Jan Hruška. Poukázal na to, že poslední hovor z budky v Hlubyni se uskutečnil před dvěma lety.

V Hlubyni na Příbramsku dnes dělníci odstranili poslední telefonní budku v Česku

"V posledních letech, kdy téměř každý vlastní mobilní telefon nebo pevnou linku, počet hovorů uskutečněných z budek dramaticky klesl, a budky tak ztratily svůj smysl. Budeme proto raději investovat do rozvoje nejmodernějších technologií, které lidé skutečně využijí," dodal Hruška.

Budky podle něj čeká ekologická likvidace, některé obce si je ponechaly jako takzvané knihobudky. Obce, které o to projevily zájem, si mohly nechat budku bez přístroje a využívat ji například jako takzvanou knihobudku.

Odstraňování budky na návsi v Hlubyni přilákalo vedle novinářů řadu místních.

"V dobách, když nebyl mobil, tak nám sem známí volali na číslo budky," řekla Regionu paní Jitka, která má v obci chalupu. "Už nevím, jak to bylo často, ale většinou jsme měli stanovený den na hovor. Jakmile jsme slyšeli zvonění, šli jsme k budce," dodala.

Loni O2 provozovala budky už jen v obcích do 200 obyvatel. Jeden automat stát dotoval zhruba 9000 korunami ročně.

Nejvíce telefonních automatů provozovala O2 na přelomu století, kdy fungovalo přes 30 000 budek. Od té doby se jejich počet kvůli klesajícímu využití v souvislosti s nástupem mobilních technologií snižoval.

autor: Markéta Šulejová | zdroj: ČTK
Spustit audio