Tělo a psychika se nedá oddělit

8. leden 2019
Dopolední host

Některé zdravotní problémy se objevují jako dlouhodobý důsledek našeho špatného psychického stavu. Nejenom o nich si povídala Iveta Chlumská s bioložkou Izabelou Klimovou. 

Současná hektická doba, ve které žijeme, stojí často za řadou našich zdravotních problémů. Stále se za něčím honíme, někam spěcháme, mnoho osobních věcí odkládáme a zanedbáváme naše tělo i duši. To se nám může vrátit ve formě různých zdravotních problémů, kdy už jsme nuceni navštívit lékaře.

Často se však stává, že všechna odborná vyšetření máme v pořádku, ale přesto nás stále něco souží. Problém může být v podobných případech pouze v naší hlavě. Psychická nepohoda se tak projeví na našem fyzickém těle. Mohou to být například různé bolesti hlavy, žaludku, nebo v zádech.

"Máme velmi moudré tělo, které nám dává signály, že něco není v pořádku a pokud je neposloucháme, tak tělo přitvrdí", říká bioložka Izabela Klimová. Jak bychom se o sebe měli starat, a kam se můžeme s problémy související s psychosomatikou obrátit, to si můžete poslechnout v audiozáznamu rozhovoru.

autor: JMys
Spustit audio