Tělocvik s profesionálem: Do pěti základních škol v Praze 4 budou docházet trenéři. Představí dětem různé sporty

12. říjen 2021

Do pěti základních škol v Praze 4 budou následujících pět měsíců docházet sportovní trenéři. Ti dětem postupně představí pět sportů – fotbal, florbal, softbal, atletiku a gymnastiku. Městská část tím chce po koronavirové pauze motivovat děti k pohybu a také pomoct učitelům z prvních stupňů s výukou sportu.

„Trenéři vidí děti a poznají, které jsou šikovné. A třeba mu pak sami nabídnou chození do nějakého pravidelného oddílu. Tady třeba po první hodině byly mezi dětmi vidět obrovské rozdíly. U některých je vidět, že už samy trošku sportují, i když třeba dělají jiný sport,“ říká po první hodině v ZŠ Kavčí hory trenér Tomáš Nohejl, který učil prvňáky, jak správně běhat.

Pilotní projekt má na starosti učitelka tělocviku Simona Cetlová. „Po koroně to je teď trošku problém, děti se míň hýbou,“ podotýká a dodává, že projekt může pomoct i pedagogům. „Na základní škole, hlavně na prvním stupni, nejsou primárně učitelky nebo učitelé tělocviku – sportovci. Takže přínos profesionálních sportovců z klubů je obrovský a mohou ty učitele a učitelky naučit různé nové formy, které mohou aplikovat i do ostatních tříd.“

Radnice na první pilotní půl rok vyhradila půl milionu korun. V pěti školách se po měsíci protočí pět trenérů s pěti sporty. Podobné projekty iniciovala například i Praha 2 nebo středočeské Kladno.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.