Téměř 70 let spolu. Ona keramička, on sochař. Manželé Olga a Miroslav Hudečkovi z Říčan

8. červen 2022

Manželé Hudečkovi se seznámili zhruba v polovině 40tých let minulého století prostřednictvím hudby. On hrál na housle, ona tančila a zpívala v Hradišťanu. V Říčanech, kde si postavili ateliér s bytem, žijí od roku 1970. Během společného života vytvořili s dalšími výtvarníky asi 280 výstav.

Manželé Olga (1936) a Miroslav (1935) Hudečkovi z Říčan u Prahy oslavili před dvěma lety diamantovou svatbu, tedy 60 let od sňatku. „Pak má být kamenná svatba. Tu já ale nechci, protože do kamene jsem se nabouchal dost,“ dodává s laskavým úsměvem pan Miroslav Hudeček. Nejdřív spolu žili sedm let, pak se v roce 1960 vzali. Celkem tak jsou spolu skoro 70 let.

Po celý život je hodně spojovalo to, že měli společný ateliér a mohli se tak stále navštěvovat, pomáhat si, radit si atd. "Pro mě byl Mireček hlavním učitelem, který dokázal domyslet všechny věci. Jako například na stanici metra Vltavská v Praze. Mireček byl vedoucím a já poslušný žák,“ popisuje láskyplně paní Olga jeden z receptů na spokojené dlouholeté manželství.

Za celý život připravili spolu s dalšími výtvarníky zhruba 280 výstav. Společně pracovali například na kameninové 8 metrů vysoké fontáně Faun a Vltava. Je u stanice metra Vltavská v Praze-Holešovicích. Druhé vyhotovení mají Hudečkovi na zahradě. Plastikám dali jména po svých předčasně zesnulých dětech. Dcera Veronika onemocněla leukémií a zemřela v nedožitých 16 letech. Syn Dominik restauroval fresky v Praze. Vzal si život v 21 letech kvůli nešťastné lásce.

Olga a Miroslav Hudečkovi žijí v Říčanech od roku 1970, kdy si koupili parcelu a začali na ní stavět ateliér s bytem. V současné době mají v sále Staré radnice v Říčanech výstavu CARPE DIEM. Jedná se o průřez jejich celoživotní tvorbou. Výstava potrvá do 15. června 2022.

Spustit audio