Téměř kilometr dlouhý bude nejdelší most na trase dálnice D6 z Prahy do Karlových Varů. Silničáři zahájili stavbu estakády

2. srpen 2022 16:30

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu mostu na dálnici D6 u Krupé na Rakovnicku. Půjde o nejdelší most na celé trase budoucí dálnice z Prahy do Karlových Varů, měřit bude víc než 800 metrů. Zahájení stavby přihlížel i náš reportér Tomáš Maleček.

Dělníci začali hloubit takzvané piloty, laicky řečeno základy. Těch bude mít to přemostění neboli estakáda dohromady 524, každý do hloubky 14 až 20 metrů. Tak hluboko proto, že si stavbaři musí být jistí, že je stavba dokonale zapuštěná.

Jde totiž o biotop s problematickým podložím. Je tu vlhko a hrozí riziko, že by se dálnice mohla časem začít posouvat. Právě proto tu nevzniká klasické dálniční těleso. Most je unikátní svou délkou - jak už jsme zmínili, bude mít 805 metrů.

Výstavba mostu na D6, Krupá na Rakovnicku

Samotné vrty se budou hloubit do konce tohoto roku. Most bude mít podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla 23 takzvaných polí, což si můžeme představit tak, jako kdyby museli silničáři postavit 23 mostů za sebou. Celá estakáda pak bude hotová a zprovozněná v srpnu 2024 a vyjde na přibližně 1,5 miliardy korun.

Na dálnici ještě zbývá přestavět několik úseků, kompletně hotovo by mohlo být v roce 2027. Ještě na konci letošního roku by měla začít stavba úseků u Hořešovic a Hořešoviček na Rakovnicku, což jsou poslední zbývající středočeské úseky. Kromě toho ještě zbývá dostavit čtyři úseky v Karlovarském kraji a jeden v Ústeckém kraji.

Most i samotná dálnice D6 také výrazně uleví provozu obci Krupá. Povrzují to i její obyvatelé, jak můžete slyšet v reportáži Tomáše Malečka.

Výstavba mostu na D6, Krupá na Rakovnicku
autor: JMys | zdroje: Dopravní podnik hl. m. Prahy , ČTK
Spustit audio