Temperované zimní zahrady, Dornova metoda, nežádoucí chování u psů

5. únor 2011

V 218. dílu se dozvíte, co je to temperovaná zimní zahrada. Jaké možnosti nám taková zahrada poskytne, se zajímal Jan Zítka. Bolí vás záda? V tom případě by vás mohla zajímat tzv. Dornova metoda. Dozvíte se, jakou má tato metoda historii, jak se používá a jak může pomoci. V Hobby magazínu se také zaměříme na nežádoucí chování psů. Jaké příčiny mívají takové problémy vám poví veterinářka Hana Žertová.

Temperované zimní zahrady
Temperovaná zimní zahrada. V ní můžeme pěstovat například himalájské keře, nebo do ní na zimu uložit různé tropické a subtropické rostliny. O to, jaké možnosti nám taková zahrada poskytne, se zajímal Jan Zítka. Zašel za odborníkem Václavem Strakou.

Dornova metoda
Bolí vás záda? Vyzkoušely jste už nejrůznější masáže a nic nepomáhalo? Potom byste měli vyhledat odborníka na tzv. Dornovu metodu. Jedná se o jednoduchý manuální způsob, jak pomoci sobě, svým blízkým nebo klientům při akutních problémech nebo dlouhodobých bolestech v zádech a kloubech. O tom, jakou má tato metoda historii, jak se používá a jak může pomoci, mluvila Markéta Vejvodová s masérkou Jitkou Indrychovou z firmy TEGO cz.

Dlažba na sníh
Také se vám letos v zimě špatně chodí a musíte dávat pozor abyste neuklouzli? A musíte také chodit opatrně i kolem vašeho domu? Potom není všechno v pořádku, protože právě pro vaší terasu, zahradu nebo vstupní schody si rozhodně můžete vybrat povrch, který neklouže a po kterém budete chodit bezpečněji. O tom, jaký povrch si do zimního počasí vybírat, hovořila Markéta Vejvodová s Robertem Virtem, fotografem časopisů o bydlení.

Nežádoucí chování u psů
Dnes se zaměříme na nežádoucí chování psů. Mezi nejčastější druhy takového chování patří přehnaný strach nebo naopak agrese psa či nečistotnost. O tom, jaké příčiny mívají takové problémy a jak se dají řešit, nám teď poví veterinářka Hana Žertová, odbornice na etologii zvířat. Ptal se jí Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr
Vrbovka: Podporuje tvorbu a vylučování moči, aktivitu ledvin, močového měchýře a prostaty. Působí příznivě na zánětlivé poruchy ledvin a močových cest. Diskutabilní je její působení při zhoubných nádorech prostaty, ale s dobrým výsledkem se užívá při chronickém prostatizmu a nezhoubném zbytnění prostaty.

autor: Eduard Hrubeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.