Teoretický fyzik Mikulášem: Jiří Hošek se ve Statenicích do „Mikiho“ poprvé proměnil před 10 lety

3. prosinec 2021, aktualizováno

Když Barbora Škopková na podzim roku 2011 otvírala Kavárničku ve Statenicích, napadlo ji uspořádat v přilehlé herně pro své děti a jejich kamarády Mikulášskou. Mezi pravidelnými návštěvníky kavárny si vyhlédla charismatického muže, bydlícího nedaleko, oslovila ho, a byla ruka v rukávě, jak se říká. Tedy lépe řečeno, Mikuláš v obleku. Jiří Hošek, povoláním teoretický fyzik, totiž kývl na Bářinu nabídku a od té doby se 5. prosince s radostí a nadšením na Mikuláše proměňoval.

Mikulášská se koná každý rok a okruh dětí, které se jí účastní, se dávno rozšířil. „Nejdřív zpíváme koledy, děti tak trochu napínáme, vykukujeme z okna, ptáme se kolemjdoucích na náměstí, jestli někoho nezahlédli,“ popisuje Barbora Škopková, jak mikulášský podvečer v herně u Kavárničky v minulosti probíhal. „Já přicházím oblečený z domova, cestou si ve spřáteleném květinářství vyzvednu čerta a andílka,“ vypráví Jiří Hošek, který si ten den z legrace nechává říkat Miki. S napětím očekávaná trojice vejde do herny, s dětmi si zazpívají koledy. „Svou řeč začínám tím, že jsem si v nebi domluvil, aby mě manažer poslal sem, do Statenického mlýna, protože tady, jak já to pozoruju, jsou nejhodnější děti.“

Mikulášův tým pod vedením Báry připravuje kostýmy i balíčky

Mikuláš předčítá z knihy, ve které se o každém dítěti píše to dobré i zlé. Ke každému z dětí pohovoří a navrhuje, jak by se ty mínusy daly vylepšit. Rodiče vše dopředu tajně sepsali, velkým písmem, aby to Mikuláš přečetl, a Barbora Škopková listy shromáždila.

Bára totiž od počátku vede Mikulášův tým. Chystá kostýmy pro Mikuláše, čerta i anděla. Také dárkových balíčků musí být připravených dostatek, stává se totiž, že někdo jde náhodou kolem a bylo by smutné, kdyby na příchozí děti balíček nezbyl.

Pan Hošek v roli Mikuláše už ve Statenicích jednu generaci dovedl k dospělosti. Mládež, která Mikulášské kdysi přihlížela, chodila pak do Kavárničky na rande, poté si nad kávou prohlížela svatební fotky a dnes už chodí objednávat Mikuláše pro své děti.

Letos se Mikuláš bude muset pohybovat a k dětem hovořit venku, u ručně vyřezávaného betlému a rozsvíceného vánočního stromku, nedaleko od Kavárničky. Pana Hoška, který se netají tím, že je mu 78 let, s ohledem na zdraví raději zastoupí někdo z mladších kolegů Mikulášů. Snad se už v příštím roce Mikuláš zase vrátí do vnitřních prostor herny.

Spustit audio