Těžbou kamene v Lánské oboře se znovu zabýval soud. Šéfovi lesní správy Balákovi hrozí až pět let vězení

13. leden 2022 14:30

Kladenský okresní soud řeší další kauzu šéfa lesní správy v Lánech Miloše Baláka. Týká se těžby kamene v Lánské oboře. Kriminalisté tvrdí, že porušil povinnost při správě cizího majetku. Balák by za to mohl jít až na pět let do vězení.

Podle obžaloby porušil Balák povinnosti při správě cizího majetku. Balák měl v roce 2015 a 2016 dovolit, aby společnost odtěžila asi 40 tisíc tun kamene z historického lánského lomu. Zhruba polovinu odtěženého kamene pak podle obžaloby prodal spřízněné firmě Energie stavební – báňská, ale za méně, než byla běžná cena, říká státní zástupkyně Denisa Sotáková.

Podle kriminalistů bylo z Lánské obory vytěženo v letech 2015 až 2016 více kamene, než popisuje oficiální dokumentace. Škoda měla přesáhnout jeden milion korun.

Balák v soudní síni vypovídal loni v listopadu. Dnes se k soudu nedostavil. Proces bude podle slov soudce Iva Poštolky nejspíš pokračovat v březnu. Pokud se u soudu prokáže Balákova vina, hrozí mu podle Sotákové trest vězení šest měsíců až pět let a také peněžitý trest za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Nejedná se přitom o první Balákovu návštěvu soudu. Kladenský soud také řešil kauzu, která se týkala veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů kolem vodní nádrže Klíčava. Balák ji podle obžaloby ovlivnil. Soud ho za to loni v květnu poslal na tři roky do vězení.

I tady hrála roli firma Energie stavební – báňská. Její manažer Libor Tkadlec dostal od soudu podmínku a peněžitý trest. Rozhodnutí je zatím nepravomocné a spis je teď u odvolacího soudu. Balák i v tomto případě vinu odmítl, v minulosti napsal, že soud rozhodl tak, jak chtěla média.

autor: Marie Veselá
Spustit audio