TIP NA VÍKEND: Výlet do středověku na Festivalu Bitva o Libušín

22. duben 2022

23. dubna 2022 se v Libušíně u Kladna koná Festival Bitva Libušín. Středověký historický festival "Bitva Libušín" byl založen již v roce 1991 jako jeden z prvních počinů svého druhu a velikosti v Evropě. Letos je to již 29. ročník této významné události, která se za roky svého trvání rozrostla na jednu z největších akcí svého druhu.

Nejmladší tvrz v Čechách najdete v Libušíně na Kladensku. Na zelené louce ji téměř 10 let budují manželé Královi. Už tuto sobotu 23. dubna 2022 se s nimi můžete potkat na 29.ročníku Bitvy Libušín.

Jak se jim na tvrzi žije? A jak náročná je příprava bitvy? Poslechněte si v reportáži  redaktorky Báry Kvapilové.

V Bitvě Libušín se vypravíte zpátky v čase do středověkých dějin českého státu a jeho dávných reků.

Čtěte také

V rámci odpoledního programu proběhne velkolepá bitva, která bude rozdělena na tři dějství, které připomenou tři důležité středověké bitvy, osudové pro pro české království. V bitvě se vám předvedou jednotky středověké pěchoty období ranného, vrcholného i pozdního středověku, lukostřelci, dělostřelectvo, střelci ze střelných i palných zbraní, kopiníci, pikenýři, pavézníci, vikingové, husité i landsknechti. Boje se zúčastní i rytířská jízda

V dopoledním programu se můžete těšit naplně kontaktní turnaj, dle pravidel tak jak byly takové turnaje provozovány již v době středověku. Jedná se o plně kontaktní středověký boj, čili nejde o žádné nacvičené souboje, ale o nekompromisní a tvrdý boj o vítězství!

Čeká vás také bohatý doprovodný program:

- Zažijete živý středověk s možností prohlídkou dobového tábora
- Můžete navštívit středověký trh s ukázkou dobových řemesel
- Dozvíte se, jak zacházet s bičem a jakou má tento nástroj historii
- Spatříte různá scénická představení včetně katovského řemesla

Na své si přijdou jistě i milovníci hudby při večerních koncertech za doprovodu šlechtické i měšťanské muziky. K tanci a bujarému veselí zahraje také rocková kapela Carpatia Castle! Večerní program slavnostně zakončí velkolepá Ohnivá show.

autoři: Barbora Kvapilová , JMys | zdroj: Tvrz Libušín
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka