TIP NA VÝLET: Navštivte Hrabalovo Kersko a dejte si kance se šípkovou omáčkou, nebo se zelím

9. červenec 2021

Výlet po místech spojených se životem a dílem Bohumila Hrabala můžete zahájit právě u Hájenky, proslulé filmem Slavnosti sněženek. Kousek od ní nabízí zajímavé výstavy a program lesní ateliér u Kubů. Po značené Hrabalově stezce dojdete až k vratům nymburského pivovaru, kde chybí jenom zvučný hlas Francina z Postřižin.

Bohumil Hrabal si chatovou osadu nedaleko Nymburka oblíbil a pravidelně sem dojížděl na svou chatu. Jeho život a dílo připomínají také výstavy a programy v areálu Lesního ateliéru Kuba. Majitelé a organizátoři festivalu Hrabalovo Kersko, Jana a Bronislav Kubovi, tu provozují keramickou dílnu a péče o Hrabalův odkaz se stala jejich celoživotní náplní.

V současnosti Ateliér Kuba obsahuje keramickou dílnu, prodejní galerii a expozici Slavnosti sněženek. Na Bohumila Hrabala tu můžete zavzpomínat po celý rok. V zahradě najdete Hrabalův poesiomat. V klidu si tu můžete poslechnout velké množství audioknih natočených známými českými herci i ukázku z knihy Pábitelé, kterou namluvil samotný Bohumil Hrabal.

Výstava Život a dílo Bohumila Hrabala je velmi zajímavě zpracována

Bronislav Kuba se snažil osobně sejít s mnoha místními pamětníky, kteří Hrabala znali, a které tento slavný spisovatel v povídkách tak mistrně popsal. V galerii ateliéru je nově umístněná stálá expozice Slavnosti sněženek. Ve vitríně tu najdete dokumenty a zajímavé fotografie z natáčení filmu i autentické předměty z majetku skutečných hlavních postav těchto legendárních povídek.

Čtěte také

Zakoupit tu můžete i zajímavé knihy. Bronislav Kuba postupně sbíral od místních mnoho informací, které v roce 2014 knižně vydal pod názvem Slavnosti sněženek – lidské osudy a odhalená tajemství v Hrabalově Kersku. Uběhlo pár let, během nichž se ve svém ateliéru potkával s mnoha dalšími zajímavými lidmi, kteří také rádi vzpomínali na osobnost Bohumila Hrabala a jeho dílo. A tak vznikla další kniha – Kersko 2020. Kniha je plná rozhovorů s významnými osobnosti z uměleckého světa i z Hrabalova okolí a bohatá je i fotografická příloha.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.