TIP NA VÝLET: Nejstarší český skanzen otevřel po zimě své brány návštěvníkům. Sezónu zahajuje výstavou Jaro na vsi

18. březen 2022 15:00

Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem zahajuje návštěvnickou sezónu tradiční výstavou „Jaro na vsi“, letos jubilejní třicátou. V interiérech všech chalup skanzenu jsou scény ze života našich předků, předvádějící všechny staré krajové zvyky a obyčeje spojené s jarem a Velikonocemi.

Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem v pátek 18. března se po zimě poprvé otevřelo. Byla u toho i naše reportérka Zuzana Roudnická.

Jak vypadal první den s návštěvníky a co uvidí?

V každé chalupě si můžou návštěvníci prohlédnout krajové zvyky spojené s jarem a oslavou Velikonoc. Výstava v první chalupě třeba zobrazuje tradiční zabíjačku, masopustní průvod a krajovou zábavu zvanou šplochan. Během šplochanu průvod s muzikou a maskami projížděl na vozech blízkým okolím. Po obchůzce se celá ves sešla na hostinu v jednom z hospodářství. Pak se společnost odebrala do hospody na tancovačku, která zpravidla končila až nad ránem. V dalších chalupách se návštěvníci seznámí s obdobím půstu, pašijovým týdnem, ale i s májovými zábavami a oslavami svátku sv. Jana Křtitele.

V Polabském muzeu v Přerově nad Labem uvidíte, jak se na Velikonoce chystaly naše babičky

Do kdy si návštěvníci budou moct výstavu prohlédnout?

Výstava je k vidění do 24. dubna. V květnu ji vystřídá výstava Z historie šicích strojů. Od 17. listopadu až do konce roku se tu pak návštěvníci budou moci seznámit s adventními a vánočními obyčeji. Po celý rok je ale ve skanzenu možné zhlédnout všechny stálé expozice.

Co je ve skanzenu ještě běžně k vidění?

Přerovský skanzen je jedním z nejstarších v Evropě a vůbec nejstarším v ČR. Zaměřuje se na lidovou architekturu a zvyky z oblasti středního Polabí. Stálá expozice tedy návštěvníkům přibližuje život v polabské vesnici od poloviny 18. do poloviny 20. století. Lidé tak uvidí, jak vypadaly důležité i běžné chvíle v životě našich předků, od domácího pečení a praní po vinařství a včelařství. Muzeum zachránilo a převezlo sem do Přerova téměř 40 lidových stavení - mimo chalup třeba špýchary, stodoly nebo kapličku.

Úly ve skanzenu
autor: JMys
Spustit audio