TIP NA VÝLET: Výstava stoleté historie výroby harmonik v Muzeu Hořovicka

25. červen 2021

Muzeum Hořovicka, pobočka Muzea Českého krasu, vás zve na sezónní výstavu Harmoniky Kebrdle – Delicia Hořovice. Výstava je věnovaná stoletému výročí výroby těchto hudebních nástrojů v Hořovicích.

Od 12. června je v hořovickém muzeu zpřístupněna nová sezónní výstava. Přibližuje zdejší stoletou tradici výroby harmonik. Výstava připomíná počátky výroby harmonik a heligonek v době zakladatele Josefa Kebrdleho, ale věnuje se též období 2. poloviny 20. století. Značka Delicia byla zaregistrována v roce 1963 a z období 60. let pochází též nová tovární budova umístěná na Sklenářce.

Ruční výroba akordeonů a heligonek má v Hořovicích dlouholetou tradici. Zájem o tyto hudební nástroje stoupá i mezi mladšími hudebníky

Základy výroby harmonik byly položeny po skončení 1. světové války, kdy Josef Kebrdle mezi lety 1918 -1920 v pronajaté truhlářské dílně začal s produkcí jednotlivých dílů a komponentů pro harmoniky. Poté zahájil výrobu celých nástrojů, protože hotové výrobky byly lépe placeny než dodávky dílčích součástí. Nastala éra produkce heligonek, oblíbených lidových nástrojů, při níž Josef Kebrdle spolupracoval s dalšími odborníky, se kterými se seznámil během pobytu ve Vídni. Jednalo se především o Antonína Kavečku a Bohumila Zbořila.

„Tradice výroby akordeonů v Hořovicích spadá již do roku 1920, kdy s výrobou akordeonů začal pan Josef Kebrle,“ říká současná majitelka firmy Stanislava Koutná. V roce 1963 byla zaregistrovaná ochranná známka Delicia a od té doby probíhá výroba akordeonů pod touto značkou. Zdejší výrobní závod obýval velkou budovu v areálu na okraji Hořovic, teď sídlí v několika menších dílnách.

V Hořovicích vyrábějí hudební nástroje už více než 100 let

Autorka výstavy Věra Eschnerová přibližuje zajímavé exponáty, které pro přípravu výstavy poskytla firma Delicia Accordions s.r.o.: „Snažili jsme se návštěvníkům ukázat nejen pozdější produkci výrobků Delicie určenou pro žáky ZUŠ i koncertní mistry, ale také prezentujeme historické lidové nástroje z počátků činnosti Josefa Kebrdleho. Hořovice jsou rovněž neodmyslitelně spjaty s hudební přehlídkou Hořovická Heligonka, která se v letošním roce uskuteční v sobotu 14. srpna a přivítá hráče na heligonku z Čech i ze zahraničí.“

Výstava Harmoniky Kebrdle – Delicia Hořovice je přístupná v období červen až září od úterý do neděle v čase 9-12 a 12:30 – 17 hodin. V říjnu je Muzeum Hořovicka otevřeno o víkendech a svátcích.

autoři: Barbora Kvapilová , JMys | zdroj: Muzeum Českého krasu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka