Tipy, jak skořápky od vajíček použít v zahradě

Skořápky z vajíček jsou zdrojem vápníku
Skořápky z vajíček jsou zdrojem vápníku

Jako zábranu proti slimákům, jako zdroj vápníku pro rostliny nebo jako ‚kelímky‘ na sazeničky? Jak lze použít skořápky od vajíček? Co je vhodné a co nikoliv? Odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Vaječné skořápky na okrajích záhonků slimáky brzdí, ale jen v případě, že jsou suché. Pokud se vám je nepodaří udržet v suchém stavu, dosypávejte.

Skořápky jsou také zdrojem vápníku a některých živin. Když rozdrobíte suché skořápky, které byly usušené i se zbytky bílku, bakterie z nich v zemi uvolní i nějaký ten dusík a trochu dalších živin. A to může rostlinám, třeba rajčatům a paprice, jedině prospět. Až pro ně budete připravovat místo, kam je vysadíte, nasypte do jámy připravené skořápky.

Suché nadrcené skořápky na okraji řádku zabrání vstupu slimáků

Jako kelímky na sazeničky bych skořápky vajec nepoužil. Právě z toho výše uvedeného důvodu. Skořápka má svoje mikroklima, mohou se v ní vytvořit bakterie a sazeničku zničit.“