TIPY NA VÍKEND: Den plný umění v Kutné Hoře nebo Autosalon a Pivní a vinné slavnosti v Lysé n. L.

5. listopad 2021

V sobotu 6. 11. nabízí galerie GASK v Kutné Hoře setkání s uměním. Na Autosalon a Pivní a vinné slavnosti v Lysé nad Labem se můžet zajet podívat v sobotu i v neděli.

 Den plný umění v GASK Kutná hora

Novotou září i chodby opraveného severního křídla Jezuitské koleje

V sobotu 6. listopadu vás v galerii čeká velká porce umění! Vyberte si z pestré nabídky odpoledního programu: 

Ve 14:00 začíná komentovaná prohlídka pestré a variabilní výstavy plné barev BALETKA S PLNOVOUSEM s kurátorkou Veronikou Marešovou, která přiblíží specifickou kombinaci tvůrčích postupů a obsahů malířky Michaely Petrů.

V 15:00 dojde ke slavnostnímu odhalení tří nových sochařských instalací v zahradách v rámci další vlny obohacení stávající venkovní expozice GASK POD ŠIRÝM NEBEM, která od letošního jara ozvláštňuje zahrady GASK. Těšit se můžete na intervenci do architektury bastionu Dešťová stěna od Adély Matasové, monumentální plastiku There is more od Kryštofa Hoška a Lilii od Martina Kocourka, která vznikla zahradám přímo na míru. Přítomni budou jak kurátoři GASK, tak zmiňovaní umělci.

V 16:00 bude zahájena výstava s názvem ORNAMENT – GEOMETRIE – HRA, která představí renomovaného architekta mnoha výstav Emila Zavadila jako autora volné tvorby. Obrazy založené na matematice a geometrii nás mohou přesvědčit o tom, že proces tvoření může být dobrodružnou hrou. Společně s autorem bude přítomna kurátorka Adriana Primusová a atmosféru osvěží klavírnívystoupení Ondřeje Zavadila, autorova vnuka. Výstava mnohaletého spolupracovníka GASK je uspořádaná k jeho 85. narozeninám.

V 17:00 začne další vernisáž, a sice k výstavě JÁ JE NĚKDO JINÝ. Autoportrét ze sbírek GASK. Tato výstava prostřednictvím děl Emila Filly, Bohumila Kubišty, Františka Koblihy, Vratislava Nechleby, Václava Stratila, Mileny Dopitové a dalších ukáže, jak se v průběhu uplynulých sta let umělci vnímali a jak si přáli být viděni společností. Kurátorkou výstavy je Vanda Skálová.

Poslední součástí dne bude v 18:00 přednáška BAUDELAIROVSKÝ FILM aneb poezie rozkládajícího se celuloidu. Komponovaným pořadem s ukázkami provede filmový a hororový expert Martin Jiroušek. Tato akce je součástí doprovodného programu k výstavě SAMOTA UPROSTŘED DAVU: Charles Baudelaire a české umění.

Více informací na webu pořadatele.

Autosalon kola a Pivní a vinné slavnosti v Lysé nad Labem

Sklenice s pivem (ilustr. obr.)

Autosalon 2021

Na výstavě Autosalon Kola 2021, která bude probíhat od 5. do 7. listopadu 2021 na výstavišti v Lysé nad Labem, vždy 9 - 17 h, budou mít návštěvníci možnost podrobně se seznámit s novinkami i tradičními modely téměř všech automobilových značek. Těšit se můžete také na tuningové skvosty, závodní automobily a motocykly.

Cílem výstavy KOLA 2021 je ve třech výstavních halách i na venkovní ploše ukázat široké veřejnosti nejen osobní a užitkové vozy, ale zároveň seznámit návštěvníky s automobilovými novinkami v České republice jako např. Škoda, Mazda, Seat, Renault, Dacia, Jeep, Fiat, Ford, Volvo, Nissan, Suzuki, Hyundai, VW a další. Vystaveny zde budou i motocyklové novinky a jejich doplňky.

V samostatné sekci Tuningshow se představí auta, která se pravidelně zúčastňují tuzemských i zahraničních soutěží. Těšit se můžete i na speciály připravené např. na drifty nebo sprinty. V sobotu se uskuteční tradiční Tuning sraz, na kterém mají návštěvníci možnost hlasovat pro nejhezčí vůz tohoto srazu.

Pivní a vinné slavnosti

V rámci dalšího ročníku akce Pivní a vinné slavnosti budete moci ochutnat rozmanité druhy piva a vína z Moravy a Čech. Příjemnou atmosféru doplní hudební program.  K dobrému pití samozřejmě patří také dobré jídlo, proto zde v rámci slavností budou nabízeny také vynikající pochutiny.

Více na webu pořadatele.

autor: JMys | zdroje: GASK , Výstaviště Lysá nad Labem
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.